Ange ditt sökord

E-tjänsten att ge patienten åtkomst till sina journaler via nätet kallas Journalen och är tillgänglig i nästan alla landsting och regioner.  Foto: Shutterstock

E-tjänsten att ge patienten åtkomst till sina journaler via nätet kallas Journalen och är tillgänglig i nästan alla landsting och regioner. Foto: Shutterstock

Ökning av patienter som läser sin journal via nätet

Antalet patienter som loggade in och läste sina journaler via nätet var mer än dubbelt så många under 2016 som året innan. Nästan en miljon använde e-tjänsten. 

Annons:

Det visar siffror som Dagens Medicin har tagit del av från landstingsägda bolaget Inera som tillhandahåller journaltjänsten.

900 000 läste sin journal på nätet

E-tjänsten kallas Journalen och är tillgänglig i nästan alla landsting och regioner. Tanken var att alla skulle vara anslutna 2016 men på grund av förseningar är det ännu några få som återstår. 

Först med att införa Journalen var landstinget i Uppsala och där har man sett en ökning det senaste året från cirka 1 000 inloggningar per dag till cirka 1 600 inloggningar per dag. Totalt sett var det 900 000 som använde sig av möjligheten att läsa sin journal på nätet under 2016. Året innan det var det cirka 400 000 som loggade in.

Förändring i läkarnas inställning

Ökningen beror delvis på att fler landsting och regioner har hunnit ansluta sig under året, men också för att det skett en kraftig ökning i de landsting som tillhandahållit tjänsten länge. 

Inställningen till journaler via webben har också förändrats över tiden. När det först introducerades var många läkare kritiska och det fanns en rädsla för att missförstånd och feltolkningar kunde uppstå på grund av okunskap hos patienterna. Nu har man sett att så inte är fallet. Patienten måste aktivt godkänna att ta del av svar som inte är vidimerade före användning av e-tjänsten.

Ingen risk för dataintrång

Men även om man säger att man får tillgång till sina journaler ”via nätet” så är det inte riktigt där journalerna ligger. Istället anropas de när patienten loggar in på 1177 och legitimerar sig med sitt bank-ID. Med andra ord finns ingen information i molnet, så som patient behöver man inte vara orolig för dataintrång. Tjänsten ska vara lika säker som sjukhusens journaldatabas. 

Fakta Journalen

Tjänsten Journalen förvaltas och utvecklas av företaget Inera som ägs gemensamt av regionerna och landstingen i Sverige. De som återstår att ansluta sig till Journalen är Stockholm/Gotland, Jämtland/Härjedalen och Västernorrland. De planeras att vara anslutna under det närmaste halvåret.

Annons:

Källor:

Dagens Medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: