Ange ditt sökord

Vår balans och koordination är sämre nattetid, därför bör man vara extra försiktig om man tränar då. Foto: Shutterstock

Vår balans och koordination är sämre nattetid, därför bör man vara extra försiktig om man tränar då. Foto: Shutterstock

Ökad skaderisk med att träna på natten

Allt fler gym erbjuder generösa öppettider, ofta även nattetid. Men en risk med att träna på natten, då kroppen egentligen är inställd på vila, är att skaderisken kan öka. 

Annons:

Personliga tränaren Madeleine Rybeck säger till SVT Nyheter att vår balans och koordination är sämre nattetid, därför bör man vara extra försiktig.

Kroppen inställd på vila

Att ta sig till gymmet när det är helt becksvart ute och majoriteten av befolkningen sover kan kännas som galenskap för många. För andra som kanske har avvikande arbetstider kan det var helt perfekt. Men en risk med att träna på natten är att skaderisken kan öka. 

Anledningen är att kroppen varvar ner och ställer in sig på vila under natten. Balans- och koordinationsförmågan försämras då, vilket gör att vi inte kan prestera på samma sätt som vi kan göra dagtid. Även ämnesomsättningen fungerar sämre nattetid.

Ingen bra tid för att maxa

Eftersom kroppen inte är redo att leverera måste man vara lite försiktig om man väljer att träna på natten, även om man tycker att energin finns. Annars finns det risk för att man råkar ut för en skada, varnar Madeleine Rybeck. 

En god idé kan vara att undvika för många explosiva övningar och sådana övningar som kräver mycket balans. Man ska heller inte pressa sig för hårt, natten är ingen bra tid för att försöka maxa sina prestationer.

Bättre än att inte träna alls

Men, som vi alla vet är ju den bästa träningen den som blir av, så att träna på natten är trots allt bättre än att inte träna alls. Madeleine Rybeck säger att du absolut kommer kunna se resultat, men du kommer inte att kunna prestera på topp.

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: