Ange ditt sökord

Det säljs allt större mängd läkemedel som innehåller substansen diklofenak, bland annat Voltaren och Eeze. Foto: Shutterstock

Det säljs allt större mängd läkemedel som innehåller substansen diklofenak, bland annat Voltaren och Eeze. Foto: Shutterstock

Ökad försäljning av läkemedel som kan orsaka bland annat hjärtinfarkt

Substansen diklofenak finns i bland annat värtabletter som Voltaren och Eeze. Nu visar nya siffror att försäljningen av den här typen av läkemedel har ökat med 30 procent på fem år.

Annons:

Det rapporterar Ekot. Diklofenak kan öka risken att drabba av exempelvis hjärtinfart och plötslig hjärtdöd.

Finns enbart på apotek

Läkemedel som innehåller diflofenak säljs enbart på apotek. Generellt har Ekots sammanställning visat att det är läkemedel som innehåller ibuprofen eller diklofenak som ökat mest under fem år med över 30 procent.

Å andra sidan visar siffrorna att läkemedel som innehåller acetylsaicylsyra i sin tur har minskat med 59 procent.

Föreligger vissa risker

Att äta vanliga värktabletter anses inte som någon direkt fara. Om man däremot regelbundet äter tabletter som innehåller diklofenak föreligger vissa risker.

Bland annat visar studier att den som ofta äter läkemedel med substansen diklofenak riskerar att öka risken att drabbas av hjärtinfarkt och plötslig hjärtdöd.

Viktigt med kunskap

Till Ekot säger Sahra Barzi på Läkemedelsverket att man inte vill avråda från att ta läkemedel som innehåller diklofenak men att man däremot poängterar vikten att veta att “alla receptfria läkemedel är för tillfällig användning“.

Man ska med andra ord inte använda dessa mer än angivet på förpackningen utan att konsultera sjukvården. Läkemedelsverket konstaterar att man ockå sett ökningen av försäljningen av just värktabletter men att man inte vet vad i dagsläget vad det kan bero på.

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: