Ange ditt sökord

På sjukhusen runt om i landet uppmanar man småbarnsföräldrar att i möjligaste mån hålla sina bebisar hemma.  Foto: Shutterstock

På sjukhusen runt om i landet uppmanar man småbarnsföräldrar att i möjligaste mån hålla sina bebisar hemma. Foto: Shutterstock

Årets RS-virus hos barn redan här

Nu slår RS-viruset till och det är de allra minsta barnen som drabbas värst. I år kom viruset tidigare än vanligt och är dessutom extra intensivt. 

Annons:

Förutom RS-viruset cirkulerar även influensa och vinterkräksjukan, vilket gör läget på landets sjukhus extra ansträngt.

Vissa barn behöver vårdas på sjukhus

RS-virusets framfart kom extra tidigt i år. Strax innan jul var det drygt 300 personer som hade diagnostiserats med RS-virus. Det är att jämföra med förra året vid samma tid, då var motsvarande siffra 50. 

I värsta fall kan barnen behöva vårdas på sjukhus, något som flera hundra råkar ut för varje år. Barnen kan då behöva hjälp med syrgas och få näring via dropp. Varje år är det också något enstaka barn som brukar behöva vårdas i respirator. 

Håll gärna barnet hemma

Det är mycket RS-virus i omlopp just nu. För att minska risken att barnen smittas gör man därför bäst i att hålla de borta från folksamlingar och undvika kontakt med folk som är förkylda. På sjukhusen runt om i landet uppmanar man småbarnsföräldrar att i möjligaste mån hålla sina bebisar hemma. Det gäller även eventuella syskon på förskolan, om det är så att det går mycket förkylning där, annars finns det risk att den nyfödda smittas.

Om spädbarnen drabbas av RS-viruset kan de få andningsbesvär och svårt att äta. För lite äldre barn ger RS-viruset en vanlig förkylning med jobbig hosta.

Fakta: RS-virus hos barn

  • En RS-virusinfektion börjar vanligtvis som en vanlig förkylning med hosta, snuva och lite feber. Barn upp till ett år kan bli ordentligt sjuka med ansträngd hosta och svårigheter att andas. Hos vuxna och äldre barn uppstår oftast inga större besvär.
  • Sök vård direkt om barnet inte orkar äta, blir slött, får andningsuppehåll eller blir blåaktigt. Kontakta även vården om ditt barn blir sjukt och tillhör en riskgrupp, till exempel att hen är för tidigt född eller har en hjärtsjukdom. Barnet kan då behöva få vård på sjukhus.

Läs mer om RS-virus här

Annons:

Källor:

SVT Nyheter, Sveriges Radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: