Ange ditt sökord

Professor Ralph M. Steinman.
Photo: Kindly provided by Rockefeller Universit... Foto: Shutterstock

Professor Ralph M. Steinman. Photo: Kindly provided by Rockefeller Universit... Foto: Shutterstock

Årets Nobelpris i medicin eller fysiologi

I år delas Nobelpriset i fysiologi eller medicin av Bruce A. Beutler och Jules A. Hoffman som får den ena halvan och Ralph M. Steinman som får den andra.

Annons:

Det som i år är exceptionellt är att Ralph M. Steinman, som tilldelades priset för sin upptäckt av immunsystemets dendritceller, nyligen avlidit vilket bara den närmaste familjen visste.

Nobelkomittén var alltså inte medvetna om att en av årets vinnare hade avlidit när de utsåg pristagarna. Därför har man också valt i det här fallet låta Ralp M. Steinman kvarstå som mottagare av årets pris.

I regel får Nobelpriset enbart delas ut till nu levande personer.

Immunförsvarets försvarslinjer

Forskare har under lång tid försökt förstå mekaniken bakom immunförsvaret, hur vår kropp försvarar sig mot olika typer av “attacker” från bakterier och liknande.

Bruce Beutler och Jules Hoffmans arbete innebar att de upptäckte så kallade receptorer, mottagare, på kroppens celler som reagerade på olika typer av sjukdomsalstrande mikroorganismer och därmed aktiverade vårt medfödda immunsvar.

Detta är den så kallade första försvarslinjen i immunsystemet.

Andra försvarslinjen

Den nu avlidne Ralh M. Steinmans upptäckt rörde immunförsvarets andra försvarslinje.

Den andra försvarslinjen aktiveras genom immunsystemets dendritceller som aktiverar och reglerar immunförsvaret.

Enligt många förlängde Ralph M. Steinman sitt eget liv med hjälp av den här forskningen. Ralph M. Steinman led av cancer i bukspottskörteln.

Klargjord mekanik kan leda till nya metoder

Sammantaget har årets tre Nobelpristagare i medicin eller fysiologi klartgjort mekaniken i immunförsvarets två försvarslinjer vilket innebär att vi har fått ny kunskap om sjukdomars uppkomst.

En sån kunskap skulle kunna användas när man utvecklar metoder för att förebygga och behandla olika typer av infektioner, cancer och inflammationssjukdomar.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: