Ange ditt sökord

I en brittisk studie kunde man se att de som åt upp emot 100 gram choklad om dagen i genomsnitt hade 25 procent lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom.  Foto: Shutterstock

I en brittisk studie kunde man se att de som åt upp emot 100 gram choklad om dagen i genomsnitt hade 25 procent lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom. Foto: Shutterstock

Ät choklad och skydda dig mot hjärt-kärlsjukdomar

Personer som äter mycket choklad om dagen har 25 procent lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom. Det visar en stor brittisk studie som även har tagit hänsyn till kända riskfaktorer som till exempel ålder, kön och rökning.

Annons:

Forskningen har publicerats i Brittish Medical Journal.

Välgjord studie men den har en begränsning

Studien är omfattande och välgjord, men man ska vara uppmärksam på att det också går att dra helt fel slutsatser, säger Lars Lind som är professor i kardiovaskulär epidemiologi. Han menar då att de bakomliggande orsakerna till en lägre risk för hjärt-kärlsjukdom kan grunda sig i att personerna i fråga lever ett hälsosammare liv både sett till kost och övriga levnadsvanor. 

Det utgör en begränsning för den här studien, för även om sambandet verkar vara äkta finns alltid risken att man i analysen har snappat upp helt andra positiva livsstilsfaktorer och inte bara chokladens potentiella hälsofördelar.  

Över 20 000 britters hälso- och matvanor studerades

Forskningsresultaten grundar sig på att forskarna under 12 års tid har följt över 20 000 britter i vad som kallad EPIC Norfolk-registret. Forskarna har då tittat närmare på frågor som rör deltagarnas hälsa och uppgifter om kön, ålder, rökning, fysisk aktivitet och matvanor som hur mycket choklad man äter och hur ofta. 

Vad man kunde se var att den gruppen som åt mycket choklad, upp emot 100 gram om dagen, i genomsnitt hade 25 procent lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom. Så även efter att ha tagit hänsyn till kända riskfaktorer som annars kan inverka.

Bevisat samband mellan orsak och verkan saknas

Men enligt Lars Lind, som själv studerar riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar, kan den här typen av studie bara indikera hur något kan vara. Lars Lind anser att studien är gjord enligt konstens alla regler gällande underlag och sett över tid, men det saknas experiment som kan bevisa sambandet mellan orsak och verkan.

Det skulle därför behövas en behandlingsstudie där folk lottas till att få aktiv behandling och placebobehandling, det vill säga ena gruppen får äta choklad och den andra får vara utan. I så fall skulle man sedan med säkerhet kunna säga att det finns indikationer på att choklad skulle vara nyttigt. 

 
Annons:

Källor:

Sveriges Radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: