Ange ditt sökord

Äldre undernärda

Äldre undernärda

Nästan var tredje svensk över 70 år är undernärd. De flesta bor i sina egna hem, med eller utan hemtjänst. Men också på sjukhus och i äldreboenden är procentandelen undernärda hög. 

Annons:

Det här problemet är lika stort som fetmaproblemet i befolkningen. Och inte bara i Sverige, utan i hela Europa.

Alarmerande

Hur i all sin dar kan det vara så här i överflödslandet Sverige? 

-Det är verkligen alarmerande, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet.

För äldre som bor hemma är anledningen ofta dålig aptit, som i sin tur leder till att man äter för lite och för ensidigt. Måltiderna tappar sin tjusning och aptiten blir ännu sämre. Den onda cirkeln är ett faktum. Och när en undernärd äldre person blir sjuk är det svårare att bli frisk. Tillfrisknandet går långsammare och sämre än för en välnärd äldre. Undernäring i kombination med flera kroniska sjukdomar och flera mediciner kan bli livshotande. På sjukhus och äldreboenden tycker man att undernäring borde både upptäckas och behandlas i ett tidigt skede. Men så är det långt ifrån alltid. Bedömningen av nya patienters näringsbehov eller näringstillstånd görs bara i cirka en fjärdedel av fallen. Okunskap är en viktig anledning och då inte bara hos personalen som jobbar närmast patienterna. 

Myndigheterna börjar agera

Myndighetsorgan som Sveriges Kommuner och Landsting och Socialstyrelsen börjar dock vakna, vilket bland annat märks på att på många håll i landet införs den så kallade Senior Alert-registreringen. Då bedöms och registreras äldre patienters och omsorgstagares risk för undernäring, fall och trycksår i ett nyinrättat nationellt kvalitetsregister.

– Att åldras är en riskfaktor på flera sätt. Både politiker och ledare inom sjukvården har fortfarande dåliga kunskaper och tenderar att undervärdera betydelsen av den här frågan, säger Tommy Cederholm. 

Det är inte särskilt svårt att förbättra äldre patienters hälsoläge med rätt näring. Att göra måltiden till en fin och tilltalande upplevelse är viktigt. Kunskap om matlagning för den äldre människan som äter lite är lika viktigt. Den som äter som en fågel behöver näringstät mat. 

-Och för den äldre som äter mycket litet är det ofta motiverat med en multivitamintablett, säger Tommy Cederholm. Det kan handla om en 70-plussare som väger bara 50 kilo och har ett dagsbehov på 1 500 kalorier. Då kan det bli aktuellt att ta en multivitamintablett.

Kamp mot underäring viktig

EU-parlamentet slog redan 2008 fast att kampen mot undernäring är lika viktig som kampen mot fetma. Därefter har en europeisk organisation (ESPEN) börjat jobba för att all vårdpersonal ska få utbildning i näringslära. Då skulle det bli självklart att alla patienter blev bedömda ur näringssynpunkt.

-Det är på väg att bli bättre men än är det långt kvar, säger Tommy Cederholm.

Vad kan vi som anhöriga göra för våra äldre? Och hur ser vi att det finns risk för undernäring?

-Att regelbundet väga sig är den enklaste metoden. Att förlora något kilo per år på äldre dar är inget problem, men om viktförlusten börjar uppgå till flera kilo så kan det vara fara å färde. Ibland kan viktförlust på äldre dar missuppfattas som något positivt. Äntligen lyckas man med något som man försökt i hela sitt liv. Men man förlorar inte bara fett utan också muskler, vilket gör att man blir svagare, tröttare och att risken för diabetes ökar. 

Mer läsning: Kosttillskott kan hjälpa vid undernäring 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: