Ange ditt sökord

Äldre blir trötta på kvällen

Äldre blir trötta på kvällen

Minskade nivåer av signalsubstansen dopamin kan förklara varför äldre människor har svårt att hålla sig vakna och uppmärksamma på kvällen, visar en aktuell avhandling från Karolinska Institutet. Med hjälp av positronemissionstomografi (PET) har forskarna kunnat belysa nya aspekter av dopaminsystemets roll för hjärnans funktion.

Annons:

– Våra resultat kan komma att påverka hur man doserar läkemedel vid till exempel RLS (Restless Legs Syndrome/myrkrypningar) och schizofreni hos äldre, för att få patienterna att fungera bättre även på kvällen, säger läkaren och forskaren Simon Cervenka vid Institutionen för klinisk neurovetenskap.

I den aktuella avhandlingen har man studerat signalsubstansen dopamin med hjälp av PET-teknik (en typ av bildteknik).

Dopamin är en signalsubstans i hjärnan som har betydelse för motorik, belöningssystemet samt kognitiva funktioner såsom uppmärksamhet och olika typer av minne. Rubbningar i dopaminsystemet spelar betydande roll för en lång rad sjukdomar som bland annat Parkinsons sjukdom, schizofreni, ADHD samt Restless Legs Syndrome (RLS).

I avhandlingen har man studerat dopamin D2-receptorer hos friska försökspersoner morgon och kväll under samma dag. Man fann att individer i det lägre åldersintervallet uppvisade lägre bindning på kvällen, medan bindningen ökade hos de äldre. Detta kan tala för en lägre dopaminfrisättning på kvällen hos äldre personer, vilket skulle kunna förklara att äldre människor ofta har svårt att hålla sig vakna och uppmärksamma på kvällen.

Svenska par grälar minst i Europa på semestern
Över hälften av alla svenska par på semesterresa grälar inte, enligt en undersökning på en europeisk resesite. Majoriteten av spanjorerna däremot bråkar under ledigheten på grund av svartsjuka och britterna om vem som ska bestämma.
Svenskarna slösar ingen tid på att munhuggas under semestern, hela 62 procent bråkar inte på resan. Om det ändå blir bråk handlar det inte i första hand om svartsjuka, 16 procent säger sig bråka över flirtande vid baren eller poolen. Detta kan jämföras med Spanien där inte mindre än 61 procent grälar på grund av inbillade eller faktiska snedsteg. Frankrike kommer närmast efter med 38 procent svartsjukegräl.
Aktiviteter är en annan orsak till oenigheter och den främsta grunden till bråk för polacker och tyskar. Britternas största skäl till gräl är istället vem som ska bestämma, 15 procent av brittiska par är oeniga om organiseringen. Medan svenskarna bryr sig allra minst om valet av hotell och resmål är detta en stor anledning till osämja för fransmännen.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: