Ange ditt sökord

Utan brunfett blir man fet

Utan brunfett blir man fet

Att vår kroppsvikt kan regleras av en kamp mellan den fettförbrännande brunfettvävnaden och den fettsparande vittfettvävnaden har varit en tanke som länge har diskuterats bland metabolismforskare. Men fram tills nu har inga direkta bevis för detta funnits.

Annons:

I en artikel som publiceras idag i den världsledande tidsskriften inom detta forskningsområde – Cell Metabolism – har forskare vid Stockholms universitet för första gången direkt kunnat bevisa att så är fallet: att avsaknad av brunfettfunktionen faktiskt ger fetma.
Forskarna har undersökt möss som saknar förmåga att bilda det protein – UCP1 – i brunfettcellerna som ger cellerna förmågan att förbränna mat till värme, vatten och koldioxid – utan att spara energin i kroppen. Och dessa möss blev feta, inte enbart om de fick en typisk västerländsk högfettsdiet utan även om de fick vanlig djurkost.

– En viktig faktor är att vi har sett till att mössen lever under sådana betingelser att det är just den inre förbränningen av mat som bestämmer deras energibalans och inte faktorer i omgivningen. Och vad vi också har sett är att mössen utan UCP1 förlorar förmågan att svara på extra mat med extra kapacitet för matförbränning. Vanliga möss som får en högfettsdiet anpassar sig delvis genom att kunna förbränna mer mat – men mössen utan UCP1 kan inte göra detta, förklarar professor Jan Nedergaard vid Wenner-Grens institut, Stockholms universitet.

– Vi har också nyligen kunnat påvisa att det numera finns övertygande försöksresultat som visar att många vuxna människor har aktivt brunfett, alltså att brunfett i människor inte alltid försvinner när vi blir vuxna. Om vi nu kombinerar detta med våra nya resultat blir det naturligt att tänka sig att det faktiskt kan finnas skillnader mellan hur olika människor reagerar på extra födointag. Det kan finnas personer som har mer eller mindre förmåga att förbränna extra föda, liksom mössen med och utan brunfettfunktion. Detta i sig hjälper ju inte personer med fetmaproblem men våra resultat öppnar nya möjligheter för förståelse och därmed även möjligen för behandling av fetma, avslutar Jan Nedergaard.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: