Ange ditt sökord

WHO varnar för att jordens befolkning är på väg mot en hälsokris av

WHO varnar för att jordens befolkning är på väg mot en hälsokris av "ofantliga" proportioner. Foto: Shutterstock

Larmrapport om övervikt i Sverige – införande av fettskatt inte omöjligt

En ny larmrapport från Världshälsoorganisationen WHO visar att Sverige riskerar att gå en överviktig framtid till mötes.

Annons:

Det enligt rapporten “Överviktig framtid” som presenterades på ECO 2015 (European Congress on Obesity) i Prag i början av maj i år.

Mer än var fjärde man

Enligt rapporten kommer mer än var fjärde svensk man, 26 procent, vara fet om 15 år. Fetma hos kvinnor beräknas öka från 12 procent (2010) till 22 procent år 2030.

Med fetma menas personer som har ett kroppsmasseindex (BMI) över 30.

Hälsokris av “ofantliga proportioner”

WHO varnar nu för att jordens befolkning är på väg mot en hälsokris av “ofantliga” proportioner. Vid presentationen av rapporten konstaterade doktor Jao Breda att rapporten ger en dyster bild av en överviktig framtid för många länder i Europa, om inte åtgärder vidtas.

Rätt åtgärder skulle enligt Joao Breda kunna förhindra att prognoserna blir verklighet. Joao Breda konstaterar att man i vissa europeiska länder redan kan se att trenden redan mattats av tack vare förebyggande åtgärder, till exempel när det gäller barnfetma.

Fetma ökar snabbt

Sverige ligger trots en förmodad ökning förhållandevis bra till vid jämförelse med andra europeiska länder. På Irland förutspår rapporten till exempel att hela 89 procent av männen kommer vara feta år 2030.

Däremot är Sverige ett av de länder där fetman ökar som snabbast och enligt Folkhälsomyndighetens folkhälsoenkät 2014 lider 49 procent av svenskarna av fetma eller överikt. 35 procent räknas som överviktiga och riskerar att på sikt utveckla fetma, om ingenting görs för att motverka den negativa trenden.

Fettskatt inte uteslutet

Till Aftonbladet säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S) i en kommentar till rapporten att man i framtiden inte kan utesluta att införa en fettskatt om den oroande utvecklingen fortsätter.

Fettskatt är dock inte aktuellt just nu, däremot siktar regeringen enligt Gabriel Wikström på att på olika sätt främja fysisk aktivitet samt ta fram en ordentlig utredning om vad vi stoppar i oss för mat.

Annons:

Källor:

WHO, Aftonbladet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: