Ange ditt sökord

2 av 5 föräldrar uppger att den ständiga tillgängligheten i mobilen gör att de spenderar mindre tid med sina barn  Foto: Shutterstock

2 av 5 föräldrar uppger att den ständiga tillgängligheten i mobilen gör att de spenderar mindre tid med sina barn Foto: Shutterstock

Nu kan barnen låsa mobilen – och få mer tid med föräldrarna!

Med en ny app blir barnet chef över mobilen medan förälder och barn leker.

Annons:

Playtimer är en app från Unicef som låter barn låsa förälderns telefon och om man rör vid den ljuder ett alarm. Enda sättet att låsa upp mobilen, är att verifiera att man är med sitt barn med hjälp av ansiktsigenkänning.

Skydda familjetiden

Playtimer har tagits fram som en del av en kammpanj vars syfte är att sprida kunskap till allmänheten om barnrättsprinciperna för företag, tio riktlinjer som hjälper företag att ta ansvar för barns rättigheter som tagits fram av bland annat UNICEF. 

Unicef vill visa på att företagen påverkar barns situation på många olika sätt och tar i detta fall avstamp i hur svenska arbetsgivare påverkar de anställdas tid med familjen. Syftet med PlayTimer är  att skydda familjetiden. 

Arbetar utanför ordinarie arbetstid

Enligt Unicef kollar över hälften av alla föräldrar i Sverige med barn i ålder 0-12 år (53%) jobbmail i mobilen och tar emot jobbsamtal utanför ordinarie arbetstid. 2 av 5 föräldrar uppger också att den ständiga tillgängligheten i mobilen gör att de spenderar mindre tid med sina barn (UNICEF, 2014). 

Gränsen mellan arbete och fritid har blivit diffus. Vi arbetar samtidigt som vi är med våra barn. Att arbetsgivare behöver titta extra noggrant på hur hemmajobb påverkar barnens situation står klart, säger Lotta Linden på UNICEF Sverige.

Den nya appen är först och främst ett verktyg för att få igång en diskussion om företagens ansvar för barns rättigheter och öka kunskapen om barnrättsprinciperna för företag. Unicef hopppas också att den på ett lekfullt hjälpa föräldrar att få mer kvalitetstid med barnen. 

Ansiktsigenkänning

Mobiltelefonen kommer, även när den är låst med Playtimer, kunna ta emot inkommande telefonsamtal, mail och meddelanden. Enda sättet att låsa upp mobilen, är att verifiera att du är med ditt barn med hjälp av ansiktsigenkänning. Du fotograferar alltså dig själv och ditt barn såväl när du startar appen som avslutar den. Inga bilder lagras efter avslutad lektid och kan inte användas på något annat sätt utanför appen. Du stänger av appen genom att trycka på hemknappen på mobilen.

Teknologin bakom modern ansiktsigenkänning har historiskt utvecklats av olika militära instanser, främst i USA

Barnrättsprinciperna 

Unicef har tillsammans med FN:s Global Compact och Rädda Barnen tagit fram riktlinjer som hjälper företag att ta ansvar för barns rättigheter. Riktlinjerna är en vidareutveckling av FN:s Global Compacts tio regler för företag som nu även inkluderar barns rättigheter. Barnrättsprinciperna definierar vad företag kan göra för att barn ska få sina rättigheter tillgodosedda. Med hjälp av dessa riktlinjer får företag verktyg så att de kan göra mer för barns rättigheter. 

Barnrättsprinciperna är tydliga i att det är arbetsgivarens ansvar att se till att verksamheten inte påverkar barn negativt. Det gäller inte enbart barn som bor långt borta, i fattiga länder. Det gäller även medarbetarnas barn i Sverige. Man har utgått ifrån en svensk vinkel när man nu lyfter barnrättsprinciperna för att skapa intresse och få igång en diskussion. UNICEFs förhoppning är att svenska företag uppmuntrar sina anställda att ladda ner appen Unicef PlayTimer och att de samtidigt tar in arbetet med barnrättsprinciperna i dess helhet i sin affärsverksamhet.

Annons:

Här kan du ladda ner Unicef's Playtimer

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: