Parfymfria veckan - ett initiativ för att uppmärksamma doftöverkänslighet!

Parfymfria veckan - ett initiativ för att uppmärksamma doftöverkänslighet!

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Idag inleds Parfymfria veckan som är ett initiativ av Astma- och Allergiförbundet. Syftet är att öka medvetenheten om doftöverkänslighet. Välj doftfria produkter denna vecka så är du med och stöder Parfymfria veckan!

Man hoppas även att man under veckan ytterligare kan synliggöra behovet av att visa hänsyn till allergiker då parfymdofter kan begränsa livet för den som är drabbad.

Relativt vanligt bland vuxna

Doftöverkänslighet, sensorisk hyperreaktivitet/SHR, är relativt vanligt bland vuxna, drygt sex procent uppfyller kriterierna för diagnos. Långt fler, omkring 33 procent anger själva att de har någon form av doftöverkänslighet.

Det finns inte någon medicinsk behandling som botar doftöverkänslighet, de som är drabbade är hänvisade till att undvika dofter och är beroende av omgivningens hänsyn.

Beror på överretbarhet

Orsaken till doftöverkänslighet anses bero på en ”överretbarhet” i det sensoriska nervsystemet.

Personer med SHR beskriver ofta luftvägssymtom som liknar de som kan ses vid astma, allergi eller KOL.

Visa extra hänsyn

För den som är doftöverkänslig och överkänslig mot parfym blir parfymdofter snabbt ett hinder i tillvaron. Astma- och Allergiförbundet hoppas därför att så många som möjligt kommer att visa sitt stöd genom att välja doftfritt under veckan.

- Vi vill uppmärksamma doftöverkänslighet därför att det är ett stort problem för så många. Stöd gärna parfymfria veckan - det är enkelt! Välj parfymfria produkter, spara parfymen till privata tillfällen och visa extra hänsyn i utsatta miljöer som till exempel skolor och när du besöker sjukvården, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet.

Så stödjer du Parfymfria veckan:

  1. Välj parfymfria produkter Detta gäller framförallt schampo, balsam, kroppslotion, tvättmedel och sköljmedel. Många produkter parfymeras i onödan, men det lanseras också hela tiden nya, parfymfria alternativ.
  2. Spara din parfym till privata tillfällen Att få känna oss hela och rena är en förmån i vår del av världen. Men vill du visa hänsyn i det offentliga rummet tar du bara fram parfymflaskan vid tillfällen när du är säker på att alla i omgivningen uppskattar doften.
  3. Visa extra hänsyn i utsatta miljöer För den som är överkänslig mot parfym är platser som gym, kollektivtrafiken, vårdinrättningar, skolor och arbetsplatser omöjliga att välja bort.
 Ingenstans uppskattas visad hänsyn lika mycket som här. Gör dina medmänniskor en tjänst – skippa dofterna åtminstone den här veckan.