Ange ditt sökord

En timmes spelande om dagen visade sig positivt för barns sociala hälsa. Foto: Shutterstock

En timmes spelande om dagen visade sig positivt för barns sociala hälsa. Foto: Shutterstock

Datorspel förbättrar barns sociala hälsa

Datorspelande kan bidra till att barn känner sig mer nöjda med sin livssituation.

Annons:

Det hävdar forskare vid Oxfords universitet i en studie som publicerats i tidskriften Pediatrics.

Lagom är bäst

I studien ingick ett antal brittiska 10-15 åringar. I Storbritannien spelar omkring tre fjärdedelar av barnen tv- och datorspel varje dag.

När forskarna bakom den nu aktuella studien sammanställde resultaten kunde man se att “lagom” mycket dator- och konsolbaserat spelande kan vara positivt för barn.

Positivt för barns sociala hälsa

Barn som spelade dator- eller konsolbaserade (Xbox, Playstation osv) spel max en timme om dagen var inte bara mer nöjda med sin livssutuation utan led även mindre av hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter. 

Dessutom visade det sig att barnen som spelade spel hade bättre empatisk förmåga och bättre relation till andra barn jämfört med barn som spelade mycket spel alternativt inte spelade spel alls.

Marginell betydelse

Trots att forskarna ser positiva aspekter i att barn spelar dator- och tvspel poängterar man samtidigt att spelandet har marginell betydelse när det handlar om barns välbefinnande.

Betydligt viktigare faktorer är istället familjeförhållanden, skolsituationen och ekonomin.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: