Ange ditt sökord

I vardagligt tal brukar muskelkramp kallas för sendrag. Det är vanligast i vaden eller foten. Foto: Shutterstock

I vardagligt tal brukar muskelkramp kallas för sendrag. Det är vanligast i vaden eller foten. Foto: Shutterstock

Varför får du muskelkramp (sendrag) och vad kan du göra åt det?

Muskelkramp uppstår oftast i vaden eller foten, men det kan också komma i muskler på andra platser. Det kan kännas som att muskeln drar ihop sig, vilket leder till det som i tal brukar kallas för sendrag. Ibland är spänningen så stark att du kan se muskeln dra ihop sig. Muskelkramp är vanligare hos äldre och gravida, men alla grupper kan drabbas.

Annons:

Varför uppstår muskelkramp?

När du får muskelkramp drar den drabbade muskeln ofrivilligt ihop sig och blir hård och spänd. Ibland känns det bara spänt, men ibland kan det göra rejält ont. Sendraget är ofta över inom några sekunder eller minuter. Vissa gånger kan det komma och gå innan det till slut försvinner. För en del är muskelkramperna återkommande.

En del får muskelkramp mitt i natten eller när de ska somna, vilket minst sagt kan kännas oväntat. Troligen händer det oftare då musklerna börjar slappna av efter att ha varit spända.

Det är svårt att veta exakt varför det händer, men det är vanligt med sendrag vid överansträngning, t ex vid idrott eller trädgårdsarbete. Även en obekväm ställning under längre tid kan leda till muskelkramp.

Ibland kopplas muskelkramp också samman med vätskebrist och mineralbrist. Och det är bra att tillföra vätska i samband med träning och dricka tillräckligt med vatten, speciellt om du är utomhus när det är varmt. Muskelkramp kan också bero på vätskedrivande läkemedel.

En del säger att mineralet magnesium behöver tillföras om du har kramper och andra muskelproblem. Det är viktigt att få i sig tillräckligt med magnesium, men hittills har forskningen inte visat att magnesiumtillskott eller högre mängder magnesium än rekommenderat skulle motverka muskelkramp. B-vitaminbrist har också förts fram som en möjlig orsak, men även där saknas det forskning för att stödja påståendena.

Vad kan du göra åt det?

Det kan hjälpa att försiktigt sträcka, röra eller massera benen eller foten där du har sendrag. Ofta kan en lätt rörelse i motsatt riktning, t ex att trycka foten mot golvet eller väggen, få stopp på kramperna. Ibland kan det också hjälpa att gå några steg. Men det är bra att vara försiktig.

Vid kraftiga sendrag kan det vara bra att ta hjälp av någon annan för att sträcka ut muskeln. Det kan också vara skönt med kyla eller värme, t ex att lägga is på muskeln.

Förebygga muskelkramp

Stretching kan vara ett sätt att förebygga muskelkramp. Du kan stretcha vader och andra delar av benen efter aktivitet, t ex om du varit ute och sprungit eller gått på en promenad. Att ha vältränade muskler förebygger också muskelkramp.

Kan kramper eller sendrag vara tecken på hälsoproblem?

Muskelkramper är sällan ett tecken på hälsoproblem, men det kan vara bra att kolla upp det om du har svåra eller återkommande kramper som verkar sakna orsak (som t ex att de uppstår i samband med träning).

När behöver du söka vård?

Det är ovanligt att behöva vård för muskelkramp eftersom symtomen brukar försvinna på egen hand. Om du ofta har besvärliga kramper kan du kontakta en vårdcentral för att få hjälp.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: