Ange ditt sökord

De som ingår i en riskgrupp för listeria bör vara försiktiga med mat som inte värms upp. Foto: Shutterstock

De som ingår i en riskgrupp för listeria bör vara försiktiga med mat som inte värms upp. Foto: Shutterstock

Vad är listeria och vad finns det för symtom?

Listeria är en bakterie som i ovanliga fall kan leda till infektioner. Den förekommer på många platser runt om oss, till och med i våra kroppar. Det är framför allt riskgrupper som behöver ha koll på listeria, även om det ibland också förekommer sjukdomsutbrott till följd av livsmedel som innehåller riktigt stora mängder av bakterien.

Annons:

Listeriainfektioner brukar också kallas för listerios. Människor smittas av infekterade djur eller genom att äta infekterade livsmedel. Det finns inte något vaccin mot bakterien.

Vad är listeria?

Listeria är en bakterie som heter Listeria monocytogenes på latin. Den är en zoonos, vilket innebär att den smittar mellan människor och djur. Bakterien förekommer på många platser omkring oss, t ex i jord, vatten, livsmedel och till och med i våra tarmar. Vi kan alltså ha den i våra kroppar i viss mängd utan att det orsakar besvär eller ohälsa.

Större listeriautbrott är ovanliga och kan oftast kopplas till kontaminerade livsmedel med mycket höga halter av bakterien. Listeriafall behöver anmälas till Folkhälsomyndigheten eftersom det är en anmälningspliktig sjukdom.

Riskgrupper för listeria

Eftersom listeria är en vanligt förekommande bakterie är det bra att ha i åtanke att den sällan leder till sjukdom. Det är ovanligt att personer som inte ingår i en riskgrupp får allvarliga listeriainfektioner. Men de som ingår i riskgrupper bör vara medvetna om vad som kan utlösa listerios.

Riskgrupperna när det gäller listeria är:

  • Gravida
  • Nyfödda
  • Sköra äldre
  • Personer med nedsatt immunförsvar (t ex cancer, aids och lever-/njursjukdomar)

Symtom vid listeriainfektion

Symtomen vid en listeriainfektion varierar mellan olika grupper. De som inte ingår i någon riskgrupp blir vanligtvis inte sjuka. Hos riskgrupper kan symtombilden likna en lindrigare förkylning, influensa eller magsjuka. Hos vissa kan det också leda till huvudvärk, stel nacke, förvirring och kramper.

Hos sköra äldre eller personer med nedsatt immunförsvar kan listeria vara mycket allvarligt och leda till blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. Dessvärre är dödligheten hög i dessa fall (runt 20 till 30 procent).

När gravida får listeria kan infektionen spridas till fostret och i värsta fall leda till kraftig sjukdom hos barnet eller missfall.

Behandling av listeriainfektion

En listeriainfektion brukar behandlas med intravenös antibiotika på sjukhus. Listeria hos gravida kan behandlas genom en antibiotikabehandling som förebygger infektion hos fostret (eller barnet efter det fötts).

Vad kan du göra för att undvika listeria?

Om du inte ingår i en riskgrupp behöver du inte göra något särskilt för att undvika listeriainfektion. Men riskgrupper bör följa dessa råd:

  • Tillaga kött och fisk noggrant
  • Tillaga matrester och färdigmaträtter tills de är rykande varma
  • Undvik mögel- och kittostar (gäller även kalla sallader och röror som innehåller livsmedlen)
  • Undvik opastöriserad mjölk och produkter som är baserade på det
  • Ät inte smörgåspålägg eller kall färdigmat som börjar nå sitt hållbarhetsdatum

Listeriabakterier dör när maten upphettas till en temperatur på över 70 grader. Därför gäller riskerna främst ätfärdiga livsmedel som inte värms upp.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: