Ange ditt sökord

Växtvärk är värk i benen som kommer på kvällar eller nätter hos barn som ofta är mellan fyra och tio år. Foto: Shutterstock

Växtvärk är värk i benen som kommer på kvällar eller nätter hos barn som ofta är mellan fyra och tio år. Foto: Shutterstock

Växtvärk

Annons:

Man vet inte orsaken till växtvärk, men åkomman drabbar barn främst i förskoleålder och kommer på kvällen och natten. På dagen däremot känner man inte av växtvärken. Det finns spekulationer om att växtvärk skulle bero på vätskebrist eller mineralbrist men detta är inte vetenskapligt bevisat.

Allmänt om växtvärk.

När barnet kommer in i förskoleåldern kan de helt plötsligt börja få ont i vaderna, framsidan av underbenen, låren och knävecken när de ska lägga sig för natten. De kan också somna en stund för att vakna några timmar senare med värk i benen. Denna värk kallas växtvärk och kommer enbart på kvällar och nätter. Värken kan sitta i ett eller båda benen. Det är inte alla barn som drabbas och av de som får denna värk är det ytterst få som upplever den varje kväll eller natt. Värken kan vara besvärlig eftersom nattsömnen kan bli störd både för barnet och föräldrarna. Smärtan kan variera från lite värk till extrem värk i benen. En del tror att man inte ska anstränga sina ben och att det är därför värken kommer men den beror inte på ansträngning eller fysisk aktivitet. Växtvärk kan börja så tidigt som i fyraårsåldern och hålla i sig tills barnet är omkring tio år. Man kan tro att värken beror på att barnet växer för fort men detta är inte heller bevisat.

Vad kan man göra själv?

Värme brukar lindra värken och man kan då använda långa och tjocka strumpor. Även högläge kan bidra till att värken blir mindre besvärande och man kan därför gärna lägga upp benen på några kuddar. Att massera barnets vader försiktigt är också bra då massage avger värme som brukar kännas skönt men även tar bort fokus från själva smärtan. Benvärmare fungerar lika bra som strumpor. Har man inga långa, tjocka strumpor eller benvärmare kan man linda en filt runt benen som även den avger värme. Ge gärna barnet lite varm mjölk som ofta kan vara sövande. Att trösta barnet när det har ont är en självklarhet eftersom man då tar barnets smärta på allvar och visar dem uppmärksamhet. Även kylande gel kan användas och är avslappnande för muskler och ökar blodcirkulationen.

Läkemedel

Det finns receptfria läkemedel för de barn som har extremt ont och inte blir hjälpta av enbart värme eller massage. Det finns olika paracetamol eller värktabletter med ibuprofen som kan lindra smärtan. Läs noga på bipacksedeln och dosera efter barnets vikt och ålder för att läkemedlet ska ge bästa effekt.

När ska man kontakta vården vid växtvärk?

Om barnet har värk på dagarna i ett eller bägge benen bör man kontakta vårdcentralen eftersom det då sannolikt inte är växtvärk som barnet drabbats av. Detsamma gäller om värken inte vill ge med sig och att barnet mår allmänt dåligt eller får feber i samband med värk i benen. Växtvärk ger ingen svullnad i benen därför ska man även vända sig till läkare om en svullnad skulle uppstå i samband med värk i benen eller om barnet får svårt att gå på sina ben.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: