Ange ditt sökord

En utslagen tand kan ofta räddas, om man beger sig till tandläkaren snabbt och ser till att tanden inte torkar ut. Foto: Shutterstock

En utslagen tand kan ofta räddas, om man beger sig till tandläkaren snabbt och ser till att tanden inte torkar ut. Foto: Shutterstock

Utslagen tand -vad ska man göra?

Om man vid en olyckshändelse skadar eller slår ut en tand bör man kontakta tandvården omedelbart. Gäller det en mjölktand ska man inte försöka sätta tillbaka den utan vända sig till tandvården. Risken är stor att man annars skadar den nya tanden som är på väg underifrån. Om det är en utslagen tand som är permanent kan den faktiskt räddas om man agerar snabbt och skickligt. 

Annons:

Om en utslagen tand är smutsig, skölj av den snabbt med kallt vatten eller i steril koksaltlösning. Håll i tandens krona – den ljusa delen av tanden. Undvik att röra vid tandroten.

Försök att sätta tillbaka tanden på sin plats så fort som möjligt. Om du inte skulle lyckas, lägg då tanden under tungan eller i mjölk eller koksaltlösning så att den inte torkar ut (aldrig i vatten) och sök tandvård omedelbart.

Behandling av tandskada/utslagen tand

Vid en utslagen tand kan det vara svårt att få den att läka fast igen. Det rekommenderas att man snabbt söker tandvård för att maximera chansen att rädda tanden. Viktigt att komma ihåg är att en mjölktand som blir utslagen aldrig ska sättas tillbaka. Gäller det en permanent utslagen tand kan tandläkare försöka att sätta tillbaka tanden där den tidigare satt genom att fästa fast den vid tänderna bredvid. Detta görs genom att använda en fixationstråd som fästs med plast. Den kan sitta på plats i upp till 3 veckor.

En bit som lossnat från en tand går att sätta tillbaka genom att limma fast den hos tandläkaren. Det finns också möjlighet att bygga upp den igen genom att använda plastfyllning. En utslagen tand kommer att behöva ny rotfyllning flera gånger. Möjligtvis är tanden så skadad att man helt enkelt förlorar den. Skulle det vara en tand längre fram som har blivit utslagen finns det möjlighet att den blir ersatt av ett implantat.

Utslagen tand hos barn

Tandskada eller förlust av tand är väldigt vanligt hos barn, speciellt under lek eller idrott. Om det går att rädda tanden och vilken form av behandling som används beror helt på nivån av skadan och om det är mjölk- eller permanenttänder som skadats eller slagits ut. Gäller det en mjölktand brukar det inte vara någon fara, men det är viktigt att man söker tandvård så att en tandläkare kan kontrollera de kvarsittande tänderna och även tandköttet. En utslagen mjölktand ska aldrig sättas tillbaka. Vid mycket smärta rekommenderas att man ger barnet smärtstillande medicin som innehåller paracetamol, såsom till exempel Alvedon.

Gäller det en permanent utslagen tand är behandling hos tandvård samt egenvård densamma. Tanden ska snabbt rengöras i kallt rinnande vatten eller i steril koksaltlösning och sättas tillbaka. Om det inte går att sätta tillbaka en utslagen tand ska den försvaras i mjölk eller i barnets mun, under färden till tandvården.

Hur fungerar försäkring och ersättning av utslagna tänder?

Barn upp till 19 år har gratis tandvård i Sverige. Detta betyder att alla tandskador behandlas kostnadsfritt hos tandläkaren.  Om det  visar sig att skadan påverkat även andra tänder och behandlingen går över 19-års ålder så kan man få ersättning för framtida tandvårdskostnader.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: