Ange ditt sökord

Den vanligaste orsaken till stämbandsknottror är långvarig röstansträngning.  Foto: Shutterstock

Den vanligaste orsaken till stämbandsknottror är långvarig röstansträngning. Foto: Shutterstock

Stämbandsknottror (stämbandsknutor) – orsak, symtom och behandling

Stämbandsknottror är svullnader som uppstår på stämbanden. De orsakar heshet och andra problem med rösten, och oftast krävs det behandling för att komma till rätta med besvären.

Annons:

Stämbandsknottror räknas som en godartad förändring på stämbanden. En annan typ av förändring på stämbanden med liknande symtom är en stämbandspolyper. Stämbandsknottror och stämbandspolyper är dock två skilda besvär som oftast kräver olika typer av behandling. Stämbandsknottror finns på båda sidorna av stämbanden medan polyperna kan vara enstaka eller finnas på flera ställen. Stämbandsknottror kallas ibland även för stämbandsknutor.

Heshet kan vara socialt handikappande både i yrkeslivet och privatlivet. Det kan vara svårt att bli hörd och stämbandsproblemen kan leda till extra press eftersom man inte kan lita på att rösten fungerar som vanligt.

Vanligare hos kvinnor och barn

Det finns en typ av stämbandsknottror som drabbar barn. Dessa brukar kallas för ”skrikknottror” eller ”barnknottror”. När stämbandsknottror drabbar vuxna eller ungdomar är kvinnor mellan 16 och 35 år överrepresenterade. Orsaken att kvinnor och barn oftare får stämbandsknottror än vuxna män är att deras stämband slås ihop mer under tal.

Symtom på stämbandsknottror

Det vanligaste symtomet på stämbandsknottror är heshet. Rösten kan bli skrovlig och ansträngd, speciellt när den drabbade försöker prata kraftigt för att motverka hesheten. Hesheten kan leda till trötthet och halssmärtor. Rösten blir svagare än vanligt och det blir svårt att göra sig hörd, speciellt i bullriga omgivningar.

När en sångare drabbas av stämbandsknottror kan det orsaka flera svårigheter. För vissa blir det omöjligt att sjunga överhuvudtaget med knottrorna. För andra kan de göra att man inte längre kan sjunga höga toner.

Orsaker till stämbandsknottror

Den vanligaste orsaken till stämbandsknottror är långvarig röstansträngning. Sångare och andra som på något sätt belastar sin röst mer än andra får oftare besvär. Det är extra vanligt hos de som anstränger rösten på ett felaktigt sätt, t ex de som sjunger eller talar med bristfällig teknik. Förkylningar och andra infektioner som påverkar halsen kan också vara bidragande faktorer till stämbandsknottror och andra röstproblem.

Behandling av stämbandsknottror

Barnknottror försvinner på egen hand vid puberteten, men stämbandsknottror hos vuxna kräver ofta behandling. Röstterapi hos logoped är den vanligaste formen av behandling. Hos logopeden lär man sig att använda rösten på ett mindre skadligt sätt. Det kan handla om att lära sig prata mindre högt eller med bättre teknik, men också om att lära sig att inte överrösta ljud i omgivningen. De besvärliga symtomen brukar försvinna ganska snabbt, men det tar längre tid för själva knottrorna att läka.

Om röstterapin inte leder till förbättring kan det bli aktuellt med operation. Dock genomgår man vanligtvis röstterapi även om man opererar bort sina stämbandsknottror.

När bör man söka vård?

Det kan vara svårt att avgöra om heshet beror på just stämbandsknottror eller ett annat besvär som kräver behandling. Många gånger går heshet över på egen hand om man vilar rösten. Kontakta en vårdcentral om du varit hes i över tre veckor.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: