Ange ditt sökord

Svullenhet och ömhet i eller kring munhålan är ett typiskt symtom på spottkörtelsten. Foto: Shutterstock

Svullenhet och ömhet i eller kring munhålan är ett typiskt symtom på spottkörtelsten. Foto: Shutterstock

Spottkörtelsten (spottsten) – symtom, orsaker och behandling

Spottkörtelsten (spottsten) är en liten sten som kan bildas i munnens spottkörtlar. Stenen kan vara i vägen för saliven i munnen och orsaka besvär.

Annons:

Det finns totalt sex spottkörtlar som sitter i tre par: öronspottkörteln, tungspottkörteln och underkäksspottkörteln. Sportkörtlarna bildar saliv (spott) som vi är beroende av för att kunna äta. Större mängder saliv bildas när vi äter och följer med maten. Även mindre spottkörtelstenar kan bildas och följa med. Problemen uppstår när kanalen där saliven blir blockerad av en sten. När man får en spottkörtelsten som orsakar besvär svullnar den drabbade spottkörteln upp och hamnar i vägen för saliven.

En spottkörtelsten består av saliv och mineralen kalcium. Ämnena klumpar ihop sig och bildar den fasta massan som vi kallar för spottkörtelstenar. Problem med spottkörtelstenar är vanligast i medelåldern.

Symtom på spottkörtelsten

Några vanliga symtom på spottsten är:

  • Svullenhet och ömhet i eller kring munhålan
  • Ont i munnen vid måltider

Besvärens exakta plats beror på vilken spottkörtel som bildat en spottsten. Ibland kan det vara långt bak i munnen och ibland längre fram.

Orsaker till spottkörtelsten

I de flesta fall vet man inte varför man fått spottkörtelsten. Muntorrhet ökar risken för att du kan få spottkörtelsten. Vissa sjukdomar och läkemedel kan göra att du får muntorrhet. Om man tidigare haft problem med spottkörtelsten finns det större risk att besvären återkommer.

Undersökning och diagnos

När läkaren undersöker dig känner den ofta efter i din mun med fingrarna för att hitta spottkörtelsten. Med ett finger på utsidan och ett på insidan kan läkaren oftast avgöra om det finns en spottsten. I vissa fall kan det vara svårt att avgöra med enbart den undersökningen. Då kan det krävas röntgen, skiktröntgen eller ultraljud på sjukhus.

Behandling av spottkörtelsten

Det finns några saker man kan göra själv för att få stenen att lossna. Man kan massera delen där man har ont. Det är också bra att stimulera salivproduktionen, t ex genom att suga på en bit citron. Receptfria värktabletter kan hjälpa mot smärtan.

I vissa fall lossnar inte spottstenen på egen hand. Då kan en mindre operation behövas. När man tar bort spottkörtelstenen öppnas eller förstoras salivgången i munnen, vilket gör att läkaren kan få tag i stenen och dra ut den. Man får lokalbedövning vid operationen. I undantagsfall kan hela spottkörteln behöva avlägsnas. Infektioner kan uppstå och behandlas med antibiotika.

Behöver man söka vård när man har en spottsten?

Spottkörtelsten brukar inte leda till att man behöver söka vård. Problemen brukar gå över på egen hand när spottstenen lossnar. Man kan kontakta en vårdcentral om ömheten och svullnaden inte går över.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: