Ange ditt sökord

Sepsis (blodförgiftning) – symtom, orsak och behandling

Sepsis (blodförgiftning) – symtom, orsak och behandling

Sepsis (blodförgiftning) är ett allvarligt tillstånd som orsakas av att kroppen reagerar på en infektion. När man får sepsis har bakterier tagit sig in i blodet.

Annons:

Det är mycket vanligt att få olika typer av infektioner. De flesta, som t ex förkylningsvirus, är oftast lindriga och läker ut på egen hand. Sepsis är dock ett allvarligt tillstånd som kräver sjukhusvård. När en blodförgiftning uppstår brukar man känna sig mycket sjuk och ha svårt att klara sig på egen hand.

Om begreppet ”blodförgiftning”

Sepsis brukade benämnas som “blodförgiftning”, vilket det fortfarande ibland kallas för i folkmun. Blodförgiftning antyder att blodet blivit förgiftat, vilket inte stämmer. Sepsis är kroppens reaktion på en kraftig infektion.

Sepsis är en reaktion på en infektion i kroppen

Vid sepsis reagerar kroppens immunförsvar på en infektion någonstans i kroppen. Flera stora organ kan börja fungera sämre på grund av reaktionen. Vid sepsis bildas ämnen som gör att blodkärlen släpper ut vätska. Blodtrycket sjunker och blodet får svårt att flytta syre till kroppens centrala organ. Organen i kroppen blir belastade, och den drabbade behöver oftast vård på sjukhus för att bli bättre.

Symtom på sepsis

Symtom på sepsis kan visa sig snabbt, redan inom ett par timmar. Sepsis leder snabbt till ett försämrat allmäntillstånd. Sepsis visar sig genom:

 • Kraftig feber (över 38 grader) och frossa
 • Andningssvårigheter
 • Förvirring
 • Diarré
 • Kräkningar
 • Kraftig smärta och/eller svaghet i mage, rygg, muskler eller leder

Risken att du lider av sepsis är större ju fler av tecknen du visar upp. Man behöver inte ha feber för att lida av en blodförgiftning.

Det finns de som tror att röda ränder, strimmor och streck på huden är ett tecken på sepsis. Detta stämmer inte om du i övrigt känner dig frisk och feberfri. Däremot kan det vara ett tecken på att en infektion håller på att uppstå i ett sår, vilket du kan behöva söka vård för.

Orsak

Orsaken till att blodförgiftning uppstår är att en bakterieinfektion på något sätt tagit sig in i blodet. Bakterier kan ha spridits från någon plats i kroppen. Det kan handla om infekterade sår, bölder eller en kateter i ett blodkärl. Det kan också komma från infektioner i t ex luftvägarna eller urinvägarna. Den vanligaste orsaken är lunginflammation.

Blodförgiftning kan också vara kopplade till underliggande sjukdomar som cancer och kroniska njur- och leversjukdomar. Kraftiga doser cellgifter eller immundämpande läkemedel kan också vara en orsak. Äldre personer med diabetes kan också drabbas.

Även bakterier som kommer in på annat sätt kan orsaka sepsis. Det kan handla om insatta föremål som katetrar, ledproteser, pacemakers eller konstgjorda blodkärl.

Antibiotikaresistenta bakterier är också något som kan spela in. Dessa bakterier är vanligare utomlands, men de kan spridas på vårdavdelningar på sjukhus i Sverige. Risken att drabbas av antibiotikaresistenta bakterier är högst vid sjukhusvård utomlands. Om man vårdats utomlands och sedan vårdas på sjukhus i Sverige i efterhand brukar man därför undersökas för att kontrollera att man inte har fått antibiotikaresistenta bakterier.

Det går inte att förebygga sepsis på ett direkt sätt. Däremot kan man försöka undvika riskfaktorer som t ex övervikt, rökning och kraftig alkoholkonsumtion.

Sepsis hos äldre

Risken för att drabbas av sepsis ökar när man blir äldre eller om man har nedsatt immunförsvar. Risken ökar också vid allvarliga sjukdomar (t ex cancer, diabetes och reumatiska sjukdomar), hög alkoholkonsumtion och vid behandling med immunhämmande läkemedel eller långvarig kortisonbehandling.

Sepsis hos barn

Det är ovanligt att barn råkar ut för blodförgiftning. Om ett barn får sepsis så är det oftast de som är mycket för tidigt födda. Tillståndet har blivit ovanligare eftersom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn innefattar pneumokocker och bakterien Haemophilus influenzae typ b.

Sepsis hos barn kan också uppstå i samband med hjärnhinneinflammation (meningit). Detta kan även hända vuxna, men det är vanligare hos barn. Några tecken på hjärnhinneinflammation och sepsis hos barn är:

 • Kraftig sjukdomskänsla och allmänpåverkan
 • Feber
 • Blekgrå hudfärg
 • Snabb och ansträngd andning
 • Stel nacke och svårigheter att böja huvudet framåt
 • Smärta i armar, ben eller mage
 • Kalla händer och fötter
 • Diarré och kräkningar
 • Hudblödningar
 • Bristande aptit och törst, eller ingen alls
 • Trötthet och bristande kontakt
 • Gnällighet och irritation

Risken för sepsis är större om barnet har fler av symtomen. Feber hos barn som är yngre än en månad ska alltid tas på allvar och kan bero på sepsis. Barn kan också ha sepsis utan att ha feber.

Behandling och undersökning

När man behandlar blodförgiftning är målet att förhindra komplikationer och få bort infektionen. Det är viktigt att upptäcka sepsis snabbt och sätta in antibiotika, ofta direkt i blodet.

Om antibiotika sätts in tidigt brukar de som drabbas av sepsis bli friska. Oftast blir man dock inlagd på sjukhus under en eller två veckor. Antibiotikabehandlingen fortsätter vanligtvis i någon vecka efter att infektionen är under kontroll.

Allvarliga fall kan kräva intensivvård. Man kan få behöva vård som uppehåller t ex blodtryck, blodcirkulation, andning och njurfunktion. Alla som får svår sepsis blir tyvärr inte helt friska igen. Ungefär var tionde drabbad avlider.

Vid misstänkt sepsis undersöker en läkare din kropp för att hitta orsaken till infektionen. Blodprov tas för att mäta antalet vita blodkroppar och sänka (CPR). Puls, blodtryck, andning och blodets syresättning kontrolleras. Andra prover som t ex urinprov, näsprov och prover av infekterade sår kan tas. I många fall kompletteras sepsisundersökningen med röntgenundersökningar.

Söka vård vid misstänkt blodförgiftning

Om du har symtom som påminner om blodförgiftning kan du alltid ringa 1177 för att bedöma dem och få hjälp med rätt sätt att söka vård. Ring 112 omedelbart om du är förvirrad eller svår att få kontakt med, samt om du har andningssvårigheter.

Annons:

Källor:

1177.se

Läs även

8 000 svenskar dör i relativt okänd sjukdom

8 000 svenskar dör i relativt okänd sjukdom

Varje år dör 8 000 svenskar i sepsis, men endast 40 pro...

Sprucken mjälte (mjältruptur)
10 augusti, 2020 Hjärta & Kärl

Sprucken mjälte (mjältruptur)

En sprucken mjälte (mjältruptur) är en skada som kräver...

Munskydd ger mindre pet i ansiktet
6 augusti, 2020 Infektioner & Vacciner

Munskydd ger mindre pet i ansiktet

Ny forskning visar att människor som bär munskydd petar...

Annons:
Vanligaste symtomen vid covid-19

Vanligaste symtomen vid covid-19

Vissa människor som har covid-19 får inga symtom. De fl...

Annons:
Vegetarisk kost minskar risk för stroke
24 juni, 2020 Hjärta & Kärl

Vegetarisk kost minskar risk för stroke

Om man äter vegetarisk kost kan risken för stroke minsk...

Riskerna med e-cigaretter avslöjas
23 juni, 2020 Hjärta & Kärl

Riskerna med e-cigaretter avslöjas

Man har sett en oroväckande ökning av användande av e-c...

Dålig kondition och fetma hos unga ökar risk för kronisk sjukdom
15 juni, 2020 Hjärta & Kärl

Dålig kondition och fetma hos unga ökar risk för kronisk sjukdom

Personer med dålig kondition eller fetma i övre tonåren...

Covid-test via Doktor24 på Apoteket AB

Covid-test via Doktor24 på Apoteket AB

Apoteket i samarbete med nätläkarföretaget Doktor24 är ...

Annons:
Värktabletter numera receptbelagda

Värktabletter numera receptbelagda

Från och med den 1 juni kan man inte längre köpa smärts...

Hyperinflammation hos barn efter covid-19-infektion

Hyperinflammation hos barn efter covid-19-infektion

Den senaste tiden har det rapporterats om allvarliga in...

Världsmiljödagen – pandemin positivt för miljön

Världsmiljödagen – pandemin positivt för miljön

Alla är en del av lösningen, är budskapet från FN på Vä...

Annons:
Kvinnor löper lägre risk att bli hjärt- och kärlsjuka
28 maj, 2020 Hjärta & Kärl

Kvinnor löper lägre risk att bli hjärt- och kärlsjuka

Kvinnor löper lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukd...

Forskare: Inte troligt att barn driver covid-19-pandemin
25 maj, 2020 Barn & Graviditet

Forskare: Inte troligt att barn driver covid-19-pandemin

Barn kan med största sannolikhet smitta andra med det n...

Covid-19 – kunskapsläget just nu

Covid-19 – kunskapsläget just nu

Vetenskapsakademien som består av experter inom bland a...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Enkät om antibiotikaanvändning

Hur ser du på antibiotika? Svara på 6 snabba frågor – tar 1 minut!

Till enkäten