Ange ditt sökord

Smärta och ilningar är två typiska symtom på pulpit. Foto: Shutterstock

Smärta och ilningar är två typiska symtom på pulpit. Foto: Shutterstock

Pulpit (inflammation i tandens pulpa)

Pulpit innebär att tandens pulpa blivit inflammerad. Det är en del av tanden med många nerver, och därför leder det ofta till kraftiga symtom. Pulpit brukar delas upp i reversibel och irreversibel pulpit. Oavsett vilken variant du har behöver du få hjälp av en tandläkare för att behandla sjukdomen.

Annons:

Vad är pulpan?

Pulpan är en viktig del av våra tänder, och för att veta mer om pulpit är det bra att lära sig lite om en tands anatomi. Utsidan av en tand består av hård, skyddande emalj. Under emaljen finns dentinet som består av benliknande vävnad. Pulpan är tandens mjukvävnad som finns mitt inne i den. Den innehåller blodkärl och nerver som är kopplade till tandens rot.

När något går fel med pulpan gör det ofta mycket ont, eftersom den är full med nerver. Pulpan blir också mindre fast, och därmed mer känslig för påverkan, när vi blir äldre. Nyckeln till att skydda pulpan är att hålla tänderna i god form, så att skadliga ämnen inte tar sig igenom emaljen överhuvudtaget.

Symtom på pulpit

De typiska tecknen på pulpit är tandvärk och ilningar. Trycket från inflammationen är ofta det som leder till symtomen. I början kan värken och ilningarna bara uppstå när du kommer i kontakt med kalla, varma eller störa livsmedel. Om inget görs slutar det ofta med att värken och ilningarna blir konstant. I långt gångna fall kan det bli så att pulpan dör och blir nekrotisk – då slutar ofta smärtan och ilningarna.

Orsaker till pulpit

Pulpit brukar oftast orsakas av karies (hål i tänderna) som inte upptäcks eller behandlas. När du får ett kariesangrepp som inte behandlas sprider det sig hela vägen ned till nerverna och orsakar en infektion, vilket sedan leder till pulpit. Därför är den främsta riskfaktorn bristfällig tandhygien och tandvård. Om du borstar tänderna tillräckligt ofta (två gånger om dagen) och regelbundet går på kontroller hos tandläkaren minimerar du risken för att drabbas av pulpit till följd av karies.

Några andra orsaker till pulpit är:

  • Djupa fyllningar
  • Tandskador från yttre trauma
  • Frakturer och sprickor

Behandling av pulpit

Vid reversibel pulpit går tanden ofta att behandla, t ex genom att laga den och på så sätt skydda vävnaden i pulpan. Ibland går det att göra en fyllning, medan det andra gånger kan krävas en tandkrona för att komma åt problemet.

Irreversibel pulpit kan inte behandlas genom att laga tanden. Då behövs det en rotfyllning där den döda vävnaden avlägsnas och tanden rotkanal rengörs och fylls med artificiellt material. I vissa fall kan tanden behöva dras ut.

Receptfria värktabletter kan lindra värken, men det är en tillfällig lösning. Pulpit kan inte försvinna på egen hand, det behöver behandlas av en tandläkare.

Prognos

Om pulpit hittas och behandlas i ett tidigt skede finns det goda förutsättningar för att återställa tanden. Men prognosen är helt beroende av när diagnosen ställs, och därför är det viktigt att gå på regelbundna tandläkarkontroller för att upptäcka eventuella problem i tid.

När bör du söka vård?

Om du har symtom på pulpit, t ex smärta och ilningar i en tand, bör du ta kontakt med din tandläkare för att få rätt hjälp.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: