Ange ditt sökord

Smärta, svullnad och rodnad i tandköttet är typiska symtom på perikoronit. Foto: Shutterstock

Smärta, svullnad och rodnad i tandköttet är typiska symtom på perikoronit. Foto: Shutterstock

Perikoronit – symtom, orsaker och behandling

När en tandköttsinflammation uppstår kring en tand som inte kommit fram helt och hållet kallas det för perikoronit. Det är framför allt något som händer med visdomständer. Perikoronit är vanligast hos personer mellan 20 och 29 år (då visdomständerna brukar komma fram). Här kan du lära dig mer om tillståndet, t ex symtomen och hur de kan behandlas.

Annons:

Symtom på perikoronit

Det finns flera olika symtom på perikoronit. De kan delas upp i mindre allvarliga och allvarliga symtom.

De första symtomen brukar vara:

  • Smärta, svullnad och rodnad i tandköttet
  • Dålig smak i munnen
  • Dålig andedräkt

Allvarliga symtom:

  • Svårt att gapa
  • Svullnad i munnen och ansiktet
  • Svullna lymfkörtlar
  • Feber

Orsaker till perikoronit

Orsaken till perikoronit är att bakterier och andra ämnen samlas under tandköttsfliken som täcker en delvis framväxt tand. Det är lätt att matpartiklar och annat skräp i munnen fastnar under fliken, och det är dessutom svårt att göra rent det helt och hållet. För bakterier är det en utmärkt grogrund. Perikoronit är vanligast i visdomständer som inte kommit fram ordentligt.

Personer med bristande munhygien, hög stress, gravida och de med pågående infektioner löper högre risk att drabbas.

Behandling av perikoronit

I mindre allvarliga fall kan perikoronit behandlas framgångsrikt med antibakteriell tandsköljning. Tandläkaren spolar rent under tandköttsfliken och i fickan vid tanden. Ibland kan lindriga fall också behandlas hemma, t ex med hjälp av tandsköljning. Vid feber och infektion kan du behöva antibiotika för att komma till rätta med det. För att tillfälligt lindra smärtan och inflammationen kan du använda receptfria värktabletter.

Hos en del kommer perikoronit tillbaka igen. Om en visdomstand får återkommande infektioner kan det vara motiverat att operera bort den. Operation kan också bli aktuellt direkt vid kraftigare fall av perikororit.

Förebygga perikoronit

Det bästa sättet att förebygga perikoronit är att vara noga med munhygienen (tandborstning dag och kväll + tandtråd/mellanborste) och gå på regelbundna tandläkarkontroller. Om en visdomstand är svår att komma åt finns det speciella borstar (enbindelborstar) som gör det enklare.

När bör du söka vård?

Vid tecken på perikoronit eller andra tandbesvär bör du kontakta en tandläkare för att få rätt hjälp.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: