Ange ditt sökord

Det brukar gå att behandla missfärgande tänder på ett bra sätt. Foto: Shutterstock

Det brukar gå att behandla missfärgande tänder på ett bra sätt. Foto: Shutterstock

Missfärgad tand – vad kan du göra åt det?

Det är ganska vanligt med en eller fler missfärgade tänder, och det är naturligt att människors tänder har olika nyanser till följd av genetiska faktorer, vanor, åldrande och annat. Ibland kan det vara ett tecken på tandproblem som du behöver göra något åt. Andra gånger kan en missfärgad tand kan stå ut bland de andra tänderna och leda till försämrad självkänsla och därför behöva åtgärdas.

Annons:

Missfärgningar kan se ut på flera olika sätt. Tänder kan bli t ex fläckiga, bruna, grå eller gula, varierande på vad som orsakat det. Här tittar vi närmare på några vanliga orsaker till missfärgningar och vad du kan göra åt dem.

Varför blir en tand missfärgad?

Några vanliga orsaker till missfärgade tänder är:

  • Mat eller dryck med stark färg, t ex vin, kaffe, te, läsk, kryddor och bär
  • Cigaretter eller snus
  • Läkemedel, t ex antibiotika
  • Yttre trauma, t ex från slag eller fall
  • Andra tandskador, t ex infektioner eller frätskador

Går det att behandla en missfärgad tand?

Missfärgade tänder brukar gå att behandla. Om du har en missfärgad tand som du vill åtgärda kan du kontakta tandvården för att få hjälp med estetisk tandvård.

Tandblekning är en vanlig form av estetisk tandvård som går ut på att bleka tänderna med hjälp av en kemisk process som bryter ned de missfärgande ämnena och gör tanden/tänderna ljusare igen. Det finns flera olika sätt att göra det på (hemma eller hos tandläkaren) och behandlingstiden varierar. Eventuella hål och tandsten behöver åtgärdas innan blekningen påbörjas. Resultatet beror t ex på hur missfärgningarna ser ut, hur länge de funnits och vilken färg tanden hade från början.

Ibland kan det krävas annan typ av behandling, t ex vid trauma mot tanden eller andra tandskador. Vid vissa skador, t ex frätskador, kan det vara olämpligt att bleka tänderna.

Vad kan du själv göra för att undvika missfärgningar?

Några saker du kan göra för att minska risken för missfärgningar är:

  • Undvik eller begränsa konsumtionen av mat och dryck som missfärgar tänderna
  • Borsta tänderna morgon och kväll (glöm inte tandtråd/mellanborste)
  • Gå på regelbundna tandläkarbesök

Det finns även s k whiteningtandkrämer som innehåller mer putspartiklar och verkar för att göra tänderna vitare.

Är det farligt med en missfärgad tand?

Missfärgade tänder är väldigt sällan ett tecken på något allvarligt, men ibland kan det tyda på tandproblem som t ex karies. Därför är det viktigt att gå på regelbundna tandläkarbesök så att problemen upptäcks så snabbt som möjligt. Om något känns fel med dina tänder är det bra att höra av dig till tandläkare för att få råd och hjälp.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: