Ange ditt sökord

Vid magsår får du ont i övre delen av magen.  Orsaken till magsår är i de flesta fall bakterien Helicobacter Pylori. Foto: Getty Images

Vid magsår får du ont i övre delen av magen. Orsaken till magsår är i de flesta fall bakterien Helicobacter Pylori. Foto: Getty Images

Magsår – orsak, symtom och behandling

Magsår är ett medicinskt tillstånd som vanligtvis orsakas av bakterien Helicobacter pylori (H. pylori) eller i samband med läkemedel av typen NSAID eller kortison. Vad tillståndet innebär är att det finns sår i tolvfingertarmens eller magsäckens slemhinna. 

Annons:

Magsår är lika vanligt hos kvinnor som hos män, och risken ökar med ökande ålder. Buksmärta är det största och främsta symtomet men det är även ett vanligt symtom för ett flertal andra sjukdomar. Andra symtom bör undersökas hos läkare för rätt diagnos och behandling.

Varför får man magsår?

Bakterien Helicobater pylori (H. pylori) är den vanligaste orsaken till sår i magsäck eller tolvfingertarm. En stor andel av befolkningen är infekterade av bakterien Helicobacter pylori men det är enbart 20 procent av de infekterade som verkligen får magsår.

Andra orsaker till magsår är läkemedel av typen NSAID (Non-Steroidal Anti Inflammatory Drugs) samt andra smärtstillande mediciner som innehåller acetylsalicylsyra. Långvarig behandling med kortisonläkemedel kan också öka risken för magsår.

Andra faktorer,  som stress, rökning och alkohol, kan förvärra infektionen med H.pylori och utlösa magsår.

Symtom på magsår

Det främsta symtomet är smärta i buken, speciellt i övre delen av magen. Illamående, kräkningar,besvär vid måltid, känsla av uppsvälldhet och mättnad är andra vanliga symtom. Sår som är orsakade av läkemedel kan länge gå utan symtom, och sedan plötsligt ge symtom som blod i avföring eller blodiga kräkningar.

Diagnos vid magsår

För att fastställa att diagnosen magsår gör man en gastroskopi. Detta är en undersökning där magsäcken, matstrupen och tolvfingertarmen undersöks med en kamera som förs ned via matstrupen. Trenden är dock att man gör allt färre gastroskopier. Den vanligaste undersökningen, utöver en noggrann palpation av magen, är att undersöka förekomsten av H. Pylori i ett avföringsprov.

Behandling av magsår

Även om det kan läka av sig självt med tiden så är behandling rekommenderad för att undvika stora hälsorisker såsom hål i magsäcken och blödningar. Magsår orsakat av läkemedel kan läkas genom att man slutar ta medicinen. Om det är en infektion av bakterien Helicobacter pylori används läkemedel som kallas protonpumpshämmare, till exempel Omeprazol. Dessa mediciner verkar för att minska saltsyran samt surheten i magsäcken. Förutom behandlingen med protonpumpshämmare kan två sorters antibiotika också administreras under en så kallad eradikeringsbehandling för att ta bort bakterien helt och hållet.

Kirurgisk behandling sker väldigt sällan i dagsläget men kan tillkomma just i det fallet där medicinsk behandling inte har visat goda resultat. Vid sådana fall opererar man bort en del av magsäcken genom en operation som heter Billroth. För övrigt är det rekommenderat att man undviker de faktorer som kan förvärra eller utlösa magsår såsom rökning och alkohol.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: