Liktå eller liktorn är en förhårdnad av hudens översta lager som kallas hornlagret. Den uppkommer ofta på grund av att man har haft på sig skor som trycker mot någon av tårna. Ibland kan det kräva en operation, men det finns många sätt att förebygga tillståndet på.
Vad innebär det att ha liktå?
En liktå uppstår om huden varit utsatt för tryck under längre tid, till exempel om man har för trånga skor eller någonting annat som trycker mot huden. Då bildas tjockare hud och så småningom en förhårdnad. Förhårdnader kan sitta på tårna, mellan tårna eller under fötterna. En liktå bildas oftare om man har lågt fotvalv eller om man har tår som skaver mot varandra.
Det finns fyra olika sorters liktå:
För denna typ av operation kan kirurgen ta bort den förstorade delen av benet och justera muskler, senor och ligament som omger leden.
Måttlig liktå: För en måttlig liktå kan kirurgen skära benet och flytta det till sin rätta position. Huruvida benet behöver skäras av beror på svårighetsgraden och placeringen av liktån. Dessutom kan omgivande senor och ligament behöva återpositioneras.
Svår liktå: För en svår liktorn kan operation innebära att ta bort den förstorade delen av benet, skära och omforma benet och korrigera läget av senor och ligament.
Artritisk liktå: Om leden inte går att reparera, vilket är vanligt vid artrit, kan den behöva rekonstrueras eller ersättas med en konstgjord led.
Hur ska man förebygga liktornar?
Det är viktigt att man försöker förebygga liktorn och inte utsätter fötterna för tryck i onödan. Det kan ta tid att bli av med en liktorn. Det är viktigt att man slutar använda skor som trycker på fötterna om det är skor som orsakat problemet.
Hur blir man av med en liktå?
Om man har fått en liktorn så kan man försöka fila bort den genom att först sätta fötterna i fotbad i cirka 20 minuter i ljummet vatten och sedan försöka fila bort förhårdnaden. Det finns även särskilda plåster som mjukar upp förhårdnader och minskar trycket på fötterna. Man ska vara noga med att tvätta fötterna noga innan man sätter på plåstret. Eftersom plåstren luckrar upp huden runt omkring så är det viktigt att man är försiktig hur man använder plåstren för annars får man lätt småsår och besvär. Ett annat alternativ istället för att använda dessa plåster är att tvätta fötterna noga och sedan smörja in fötterna med en uppmjukande kräm som innehåller salicylsyra, Salsyvase 2%. Salvan går att köpa receptfritt på apoteket.
Om man har liktorn finns det speciella liktornsplåster. Då behöver man sköta om fötterna och byta plåster varje eller varannan dag tills liktornarna är borta. För att minska smärtan från liktån vid belastning och tryck kan man fästa en så kallad filtring runt den. Det finns många olika slags filtringar och specialplåster, både i vanliga affärer och på apotek. Om man är osäker på vad man bör använda kan man fråga på ett apotek. Om man vill ha hjälp att sköta fötterna kan man också ta kontakt med en fotvårdsspecialist.
När bör jag kontakta en vårdcentral/hälsocentral för vård av liktå?
Om man har långvariga eller återkommande besvär eller om det gör mycket ont, bör man kontakta vårdcentralen. Har man diabetes bör man kontakta vården för att få hjälp med sin fotvård.