Ange ditt sökord

Liggsår kan uppstå om en patient är sängliggande under längre perioder, och beror på den ökade belastningen på huden. Foto: Shutterstock

Liggsår kan uppstå om en patient är sängliggande under längre perioder, och beror på den ökade belastningen på huden. Foto: Shutterstock

Liggsår (decubitus)

Annons:

Liggsår är en lokal skada i hud och/eller underliggande vävnad. Hur stor skadan blir beror på tryckets kraft och hur länge huden ligger under tryck. Såren varierar också beroende på hur känslig hud man har. 

Varför får man liggsår?

Liggsår handlar om belastningen från personens egna kroppsvikt mot ett underlag där ben ligger nära huden och uppstår genom att huden utsätts för ett ihållande tryck som påverkar cirkulationen i området. Utsatta ställen är hälar och korsben. Sår kan uppstå om ett föremål trycker mot huden. 

Symtomen för liggsår?

Symtomen man märker när man håller på att få ett liggsår är att huden blir öm och röd eller ett område på huden blir missfärgat. Liggsår gör väldigt ont och om man är sängliggandes så syns liggsåren oftast på bakhuvudet, öronen, skinkorna, armbågarna eller hälarna.

I senare stadier blir huden avskavd och man får kanske sprickor och blåsor i huden. Om trycket består försvinner snart alla hudlager och såret kan bli djupt. Det händer att liggsår blir infekterade.

Behandling av liggsår

Man minskar risken för liggsår om man undviker att ligga eller sitta länge i samma ställning. Om man inte själv kan röra sig måste man få hjälp att byta ställning eller vända sig i sängen. Om huden hålls mjuk och smidig minskar risken för liggsår. Därför är det bra om huden smörjs in med kräm. Hälarna och skinkorna kan behöva avlastas från tryck med särskilda skydd. Specialmadrasser kan vara till stor hjälp. Man kan också minska risken för sår om man håller huden ren och äter näringsrik mat. Det är viktigt att man håller koll på att man inte ligger i samma ställning en längre tid och kan man inte förflytta sig själv så ska man be någon annan om hjälp. Detta är viktigt att tänka på när man jobbar inom vården. Det är även viktigt att kolla om man behöver smörja in personen på dessa områden på kroppen om de är sängliggande.

Om man ändå får liggsår behöver man få hjälp av till exempel en distriktssköterska att sköta om såret genom omläggning av såret och rengöring. Man kan behöva smärtstillande medicin innan såret läggs om.  

Det är viktigt att man tänker på att om det är skadad vävnad så ska denna tas bort för att såret ska kunna läka ihop ordentligt. Det är även viktigt att man tänker på att det ska rengöras och smörjas med mjukgörande kräm för att det snabbare ska läka. Om såret inte börjar läka ihop utan är infekterat så kan man be en läkare skriva ut antibiotika för att få kroppen att snabbare påbörja en läkningsprocess. Om liggsåret ändå inte läker så kan det krävas ett kirurgiskt ingrepp i form av en operation för att det ska läka snabbare. 

Det är viktigt att man äter en bra kost för att förebygga liggsår. Man kan då behöva hjälp från till exempel en dietist gällande vilken kost man ska äta. Man ska alltid söka vård om man misstänker att man har ett trycksår. Vård söker man då på en vårdcentral/hälsocentral. 

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: