Ange ditt sökord

I fallet med icke alkoholrelaterad fettleversjukdom är det övervikt och fetma som nästan alltid är orsaken. Foto: Shutterstock

I fallet med icke alkoholrelaterad fettleversjukdom är det övervikt och fetma som nästan alltid är orsaken. Foto: Shutterstock

Då icke alkoholrelaterad fettleversjukdom många gånger drabbar personer med övervikt eller fetma är en huvudsaklig åtgärd att minska i vikt då det minskar fetthalten i din lever. Foto: Shutterstock

Då icke alkoholrelaterad fettleversjukdom många gånger drabbar personer med övervikt eller fetma är en huvudsaklig åtgärd att minska i vikt då det minskar fetthalten i din lever. Foto: Shutterstock

Icke alkoholrelaterad fettleversjukdom (NAFLD) – orsak, symtom och behandling

Trötthet och upplevd smärta i den övre delen av magen där levern sitter kan vara tecken på fettleversjukdom. Till skillnad från tidigare vet vi idag att fettlever inte alltid är alkoholrelaterat.

Annons:

Därför har man också definierat upp det så att det idag även finns något som kallas för icke alkoholrelaterad fettleversjudkom, på engelska non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD).

Icke alkoholrelaterad fettleversjukdom – orsak

Kroppens största körtel är levern som har en vikt på cirka 1,5 kilo. I levern båda bildas och lagras näringsämnen som frisätts i vår kropp. Levern har dessutom en livsviktig uppgift, att oskadliggöra alla restprodukter från exempelvis ämnesomsättning och läkemedel.

Tidigare har uppfattningen varit att all fettlever orsakas av alkohol vilket inte stämmer. I fallet med icke alkoholrelaterad fettleversjukdom är det istället övervikt och fetma som nästan alltid är orsaken. Det finns något som kallas för metabola syndromet vilket är ett samlingsnamn för flertalet riskfaktorer och kopplas till hjärt-kärlsjukdom. Kriterier för metabola syndromet, som ofta förekommer hos en och samma person, är:

  • Ökat midjemått.
  • Prediabetes.
  • Diabetes.
  • Högt blodtryck.
  • Höga nivåer av triglycerider.
  • Låga nivåer av HDL.

De två sistnämnda är typer av blodfetter. Att känsligheten för insulin minskar vid övervikt och fetma är något som är starkt förknippat med metabola syndromet och icke alkoholrelaterad fettleversjukdom. Därför är tillståndet också mycket vanligare hos personer med fetma eller övervikt och i takt med att allt fler blir överviktigare ökar även förekomsten av icke alkoholrelaterad fettsjukdom hos befolkningen.

Symtom vid icke alkoholrelaterad fettleversjukdom

Vissa sjukdomar definieras som långsamt fortskridande. Det innebär att sjukdomen under en längre period utvecklas och försämras hälsan för den drabbade. I fallet med icke alkoholrelaterad fettleversjukdom som är just en sådan sjukdom som försämrar leverns funktion och ökar risken för att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, inflammation eller ärrbildning i levern och i värsta fall skrumplever (cirros).

Du upplever inte nödvändigtvis symtom men i vissa fall kan det förekomma en känsla av något av följande:

  • Trötthet.
  • Smärta i övre delen av din mage (där levern sitter).

Diagnos vid icke alkoholrelaterad fettleversjukdom

För att ställa diagnos vid icke alkoholrelaterad fettleversjukdom behöver läkaren ta reda på fetthalten i levern. Det går att göra med hjälp av ultraljud. I ovanliga fall kan man även använda datormografi eller magnetkameraundersökning.

Läkaren tittar även på bakomliggande orsaker. Förekommer övervikt eller fetma och om du inte dricker större mängder alkohol kan man misstänka att du är drabbad. Man tar även prover för att konstatera status på blodfetter, diabetesrisken och om det finns andra orsaker till leversjukdom. Ibland behöver man även bedöma risken för ärrbildning i levern.

Behandling vid icke alkoholrelaterad fettleversjukdom

Då icke alkoholrelaterad fettleversjukdom många gånger drabbar personer med övervikt eller fetma är en huvudsaklig åtgärd att minska i vikt då det minskar fetthalten i din lever, förutsatt att du inte är drabbad av ärrbildning i levern. Man kan även överväga överviktskirurgi i vissa fall.

För den som har inflammation i levern eller har diabetes kan man sätta in läkemedelsbehandling.

Förebyggande åtgärder vid icke alkoholrelaterad fettleversjukdom

Ta kontroll över din vikt. Då majoriteten av de som drabbas av icke alkoholrelaterad fettleversjukdom lider av fetma eller övervikt är det en grundläggande förebyggande åtgärd. Få kontroll över din vikt och ta hjälp om du behöver.

Sätt att ta kontroll över din vikt

  • Rimliga mål – sätt rimliga mål för din viktminskning, kanske i samtal med rådgivare eller vården för att få en god grundförutsättning.
  • Planera måltider – minska eller undvik mängden livsmedel som lagrar fett i levern, såsom socker och snabba kolhydrater. Även om vi vet att alkohol inte är orsaken till all fettlever är alkohol kaloririkt vilket i sin tur lagras i form av fett i levern, drick därför med måtta.
  • Rör på dig – generellt är fysiska aktivitet en förutsättning för god hälsa. Sätt dina personliga mål, utmana dig själv och kom igång i rörelse. En halvtimme upp till en timmes fysiska aktivitet, till exempel en rask promenad, tre till fyra gånger i veckan minskar risken för övervikt och fettlever.

Ta hand om dig själv och din kropp för att undvika att drabbas av fettlever och om du misstänker att du är drabbad, prata med din läkare för vidare rekommendationer och råd.

Annons:

Källor:

Läkartidningen, Linköpings universitet, Karolinska Institutet, Internetmedicin

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: