Ange ditt sökord

Huvudvärk är vanligt, och ibland är det svårt att vet vad som orsakat den. Muskelspänning, stress och infektioner är de vanligaste orsakerna. Foto: Shutterstock

Huvudvärk är vanligt, och ibland är det svårt att vet vad som orsakat den. Muskelspänning, stress och infektioner är de vanligaste orsakerna. Foto: Shutterstock

Huvudvärk -orsaker, diagnos och behandling

Huvudvärk är mycket vanligt och för det mesta ofarligt. I de flesta fall går det över av sig självt eller med hjälp av receptfria värktabletter. Huvudvärk kan bero på stress, spända muskler, förkylning, oro eller synfel, men i vissa fall kan det vara ett tecken på allvarliga sjukdomar. Vid plötslig och svår huvudvärk ska man alltid vända sig till en akutmottagning.

Annons:

Varför får man huvudvärk?

Huvudvärk kan utlösas av oro, ängslan, stress eller spänning. Man kan få ont i huvudet för att man gnisslar tänder eller biter ihop käkarna när man sover. Huvudvärk kan också orsakas av förkylning eller andra infektioner, hormonförändringar, sömnbrist, alkohol och rökning.

Spänningshuvudvärk är den vanligaste typen av huvudvärk, och över två miljoner svenskar upplever det någon gång i veckan.

Vanliga symtom vid huvudvärk

Smärtorna vid huvudvärk kan variera beroende på anledningen till värken. Det kan kännas molande, tryckande, skärande eller dunkande. I samband med vissa typer av huvudvärk är det vanligt att vara känslig för ljud och ljus, eller att må illa.

Att ställa diagnos vid huvudvärk

Ofta räcker ett samtal och en snabb undersökning av kroppens funktioner för att läkaren ska kunna ställa en diagnos, men ibland kan man behöva komplettera undersökningen med röntgen eller blodprover.

Behandling vid huvudvärk

Vid tillfällig huvudvärk fungerar vanliga receptfria värktabletter bra. Mot spänningshuvudvärk kan fysioterapi med avslappningsträning eller annan stresshantering ofta hjälpa. Ligger orsaken till huvudvärken i tandpressning eller -gnissling kan tandläkare prova ut en bettskena som avlastar. Vid huvudvärk orsakad av migrän finns särkilda migränläkemedel.

Sök vård

Huvudvärk är oftast inte farligt. Men i vissa fall kan ont i huvudet vara ett tecken på allvarliga sjukdomar, som hjärnblödning, hjärnhinneinflammation eller hjärntumör.

Sök vård om huvudvärken sitter i längre än en vecka, om du har en tjock och grön snuva eller om du behöver ta värktabletter flera gånger i veckan.

Man ska genast ringa 112 om!

• Man får huvudvärk som kommer plötsligt, att värken snabbt blir mycket intensiv och personen blir slö eller svimmar av
• Man samtidigt med huvudvärk också får hög feber, svårigheter att böja huvudet framåt eller får prickar på huden
• Man får plötsligt huvudvärk och samtidigt svårt att prata, förlorar känseln i någon kroppsdel, eller får kramper

Goda råd

För att förebygga huvudvärk är det viktigt att äta tillräckligt och att få tillräckligt mycket sömn.
• Ät regelbundet
• Drick gärna vatten, särskilt om du har druckit alkohol
• Ha bra belysning när du läser och arbetar

Här kan du läsa mer om olika typer av huvudvärk och olika orsaker bakom huvudvärk:

Spänningshuvudvärk

Migrän

Hjärnhinneinflammation

Tandpressning och tandgnissling

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: