Ange ditt sökord

Hicka är för det mesta helt ofarligt, men kan vara besvärligt om det sitter i ett tag. Foto: Getty Images

Hicka är för det mesta helt ofarligt, men kan vara besvärligt om det sitter i ett tag. Foto: Getty Images

Hicka (singultus) – orsak och behandling

Hicka orsakas av sammandragningar i mellangärdet. Det är vanligt förekommande hos både barn och vuxna och är oftast helt ofarligt. Om hickan inte går över av sig själv bör man uppsöka en vårdcentral.

Annons:

De flesta drabbas någon gång av hicka och vissa drabbas oftare än andra. Det kan uppstå i samband med mat- eller vätskeintag, vid fysisk ansträngning eller till synes helt utan orsak. Spädbarn hickar ofta men besväras sällan av det, och orsaken är vanligen att barnet sväljer luft i samband med en måltid. Detta är helt normalt och ingenting som bör ligga till grund för oro.

Varför får man hicka?

Det orsakas av att diafragmamuskeln drar ihop sig på ett krampliknande sätt. Diafragman är en muskelplatta som sitter mellan bukhålan och brösthålan och som hjälper kroppen att andas. När diafragman drar ihop sig ofrivilligt och snabbt stängs struphuvudet  reflexmässigt. När andningen därmed avbryts uppkommer det klassiska ljudet.

Några vanliga anledningar till att man får hicka kan vara om man dricker alkohol, kolsyrad dryck,om man har ätit eller druckit snabbt eller om man äter mat som är starkt kryddad och är ovan vid detta. Även rökning ökar tendensen att få hicka.

Symtom på hicka

Spasmliknande ryckningar i diafragma, samt ljud som är nästintill omöjliga att hålla inne med. Hicka kommer snabbt och utan förvarning och är enkel att identifiera.

Diagnos vid hicka

Det behövs ingen läkare eller doktor för diagnos eftersom symtomen är väldigt tydliga. Ett läkarbesök kan dock vara nödvändigt om tillståndet inte går över av sig själv eller om det återkommer allt för ofta. Då kan fler tester behövas för att avgöra om det kan finnas andra och eventuellt mer allvarliga orsaker.

Behandling vid hicka

Något direkt botemedel existerar inte, men hicka går oftast över av sig själv inom en timme. Ibland kan det fungera att öka koldioxidhalten i blodet genom att hålla andan eller att andas i en påse. Att dricka kallt vatten och försöka dricka från den bortre sidan av glaset kan fungera. Att hålla andan en studn och samtidigt försöka själva 2-3 gånger är också ett gamalt knep för att får bort hicka.  Det går även att sätta sig ner och andas lugnt och koncentrerat.

I övrigt är det rekommenderat att endast vänta ut hickan, eftersom den normalt sett är helt ofarlig och går över snabbt. När det gäller små barn som får hicka kan det hjälpa att barnet får rapa eller att man minskar hålet i barnets nappflaska så att det inte får i sig för mycket vätska som kan leda till sammandragningar i mellangärdet.

Övrigt om hicka

Om hickan inte har gått över efter några timmar bör man uppsöka en vårdcentral. I mycket ovanliga fall kan den bero på en sjukdom eller på ett allvarligare hälsoproblem. Sjukdomar i magen, lungorna och hjärtat kan orsaka hicka eftersom dessa ofta påverkar diafragman. Det är också en vanlig biverkning av orala nikotinläkemedel. I de allra flesta fall är tillståndet alltså helt normalt och ofarligt och det är endast i ytterst sällsynta fall som det kan vara relaterat till andra sjukdomar. Om man är orolig kan man alltid ringa sjukvårdsupplysningen eller besöka närmaste vårdcentral.

Annons:

Källor:

1177

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: