Ange ditt sökord

Graviditetsklåda är ett besvär som drabbar ganska många gravida. Foto: Shutterstock

Graviditetsklåda är ett besvär som drabbar ganska många gravida. Foto: Shutterstock

Graviditetsklåda – symtom, orsaker och behandling

En del kvinnor som väntar barn drabbas av graviditetsklåda. I Sverige räknar vi med att det handlar om ungefär 5 procent. Det kan vara skönt att veta att klådan nästan alltid är ofarlig, även om den kan vara besvärlig.

Annons:

Graviditetsklåda brukar vanligtvis uppstå omkring den 28:e graviditetsveckan, men klådan kan också komma under andra delar av graviditeten. När barnet fötts brukar den försvinna helt inom några dagar. Det är vanligt att de som en gång haft graviditetsklåda får det igen vid nästa graviditet.

Symtom på graviditetsklåda

Symtomens svårighetsgrad varierar kraftigt mellan olika personer. En del har lättare klåda som är hanterbar, medan andra får besvär som har större påverkan på livet. I de flesta fall är klådan som värst under kvällar och nätter.

Graviditetsklåda leder inte till utslag, men eftersom det kliar mycket blir det lätt att du river dig så att det lämnar märken på huden. Försök att undvika att klia, då det förvärrar klådan.

Orsaker till graviditetsklåda

De två huvudsakliga orsakerna till graviditetsklåda är att huden över magen töjs ut och hormonella förändringar. Det händer också att personer med torr hud, med besvär som eksem och allergi, utvecklar klåda under graviditeten.

Svårare fall av graviditetsklåda kan bero på hepatos, även kallat graviditetskolestas. Hepatos är ovanligt, men det behöver behandlas om det visar sig att du har det. Vid misstänkt hepatos tas ett blodprov för att ställa diagnos. Det uppstår eftersom graviditeten påverkar levern och leder till att du får för mycket gallsyra i levern och blodet.

Orsaken till hepatos brukar vara ärvda gener. Om du får kraftig klåda, speciellt på händerna och fötterna, finns det skäl att misstänka att det handlar om hepatos. Hepatos innebär möjliga risker för det ofödda barnet. Det kan leda till för tidig födsel och syrebrist under förlossningen.

Det finns även andra orsaker till graviditetsklåda, men de är mycket ovanliga.

Behandling av graviditetsklåda

Mjukgörande kräm brukar hjälpa mot graviditetsklåda. Det är extra bra att smörja in dig efter att du badat eller duschat, gärna medan huden fortfarande är våt. Eftersom kyla kan göra det lite skönare kan det vara bra att kyla ned krämen. Tunna och luftiga kläder kan hjälpa, och det kan även vara bra att ha sval temperatur när du sover.

Om kräm inte hjälper kan du få receptbelagda läkemedel utskrivna av din barnmorska eller läkare. Då handlar det ofta om antihistaminer som också brukar användas för att behandla allergi. Vid hepatos kan du behöva behandlas med läkemedel som påverkar kroppens förmåga att bryta ned galla. Läkemedlen påverkar inte barnet i magen.

När bör du söka vård?

Kontakta din läkare om klådan är mycket besvärlig. Vid klåda under fötter och händer med stor påverkan bör du söka vård direkt. Det är bra att kontrollera att det inte handlar om hepatos, och det kan också vara skönt för dig att få reda på om din klåda är ofarlig (vilket den är i de allra flesta fallen).

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: