Ange ditt sökord

Graviditetsklåda - ett vanligt besvär under graviditeten. Foto: Shutterstock

Graviditetsklåda - ett vanligt besvär under graviditeten. Foto: Shutterstock

Graviditetsklåda -orsaker och behandling

Cirka 5 % av alla som väntar barn besväras av klåda under graviditeten. Klåda i huden kan bero på hormonförändringar, torr hud eller ökad spänning i huden när livmodern växer. Det finns också sjukdomar som kan debutera under graviditeten med klåda som symtom. Graviditetsklåda är oftast helt ofarlig, även om den kan vara väldigt besvärlig.

Annons:

Graviditetsklåda uppkommer vanligen i andra halvan av graviditeten, lite beroende på vad klådan beror på. När barnet fötts brukar den försvinna helt inom några dagar. Det är vanligt att de som en gång haft graviditetsklåda får det igen vid nästa graviditet.

Symtom på graviditetsklåda

Graviditetsklådan kan sitta på olika platser på kroppen beroende på vilken orsak som ligger bakom. Den vanligaste formen av graviditetsklåda som beror på torrhet och hormonförändringar i huden brukar  sitta framför allt på armar och ben. Andra typer av klåda kan börja i handflator, fotsulor, eller kring naveln. Hur intensivt det kliar skiljer sig åt från person till person. En del gravida med klåda har väldigt lätta besvär, och för andra blir klådan så svår att det inte går att sova.

De vanligaste orsakerna till klåda under graviditet ger inga utslag i huden. Några hudsjukdomar som kan debutera eller förvärras under graviditet ger utslag, och då är det viktigt att visa upp dessa för läkare.

Orsaker till graviditetsklåda

Torr hud

Den två vanligaste orsakerna till graviditetsklåda är att huden över magen töjs ut och att hormonella förändringar leder till torrhet i huden. Det här är helt ofarligt, om än besvärligt. De som har eksem, psoriasis eller hudallergier brukar oftare drabbas av torrhetsklådan.

Hepatos

Svårare fall av graviditetsklåda kan bero på hepatos, även kallat graviditetskolestas. Klådan börjar då oftast i handflator eller i fotsulor, och brukar vara som värst på nätterna. Klådan kan upplevas som stickande eller brännande. Hepatos beror på att levern påverkas av graviditetshormoner, vilket leder till att det blir för mycket gallsyra i blodet och i huden. Vid misstänkt hepatos tas ett blodprov (på fastande mage) för att mäta gallsyra i blodet. Ofta kontrolleras även leverfunktionen.

Hepatos är ovanligt, men viktigt att upptäcka eftersom man behöver övervaka gallsyrevärden och fostrets mående extra noga. Tillståndet kan leda till för tidig förlossning eller syrebrist hos barnet under födseln. Vid  mycket höga gallsyrevärden kan man behöva sätta igång förlossningen i förtid. Hepatosen går över inom ett par dagar till en vecka efter att barnet fötts. Vid nästa graviditet finns det en risk att den gravida drabbas av hepatos igen.

PUPPP

Det finns även andra orsaker till graviditetsklåda, men de är ovanligare. Olika hudsjukdomar kan debutera under graviditeten och ge klåda, men de ger oftast också mycket tydliga hudutslag. De visar sig i form av röda prickar eller fläckar, eller blåsor i huden. Svår klåda på magen med röda prickar och blåsor kan vara PUPPP (Pruritic Urticaria Papules and Plaques of Pregnancy), en ofarlig hudsjukdom som försvinner efter förlossningen. Vanligast är att det dyker upp under graviditetens sista fem veckor. Utslagen och klådan börjar ofta på buken för att sedan sprida sig över kroppen. Utslagen brukar dock inte sitta precis vid naveln, och inte heller i handflator eller på fotsulor. Ofta ser man att utslagen sitter i bristningar i huden, s k striae.  Det är en viktig ledtråd i diagnostiken när man ska försöka skilja PUPPP från andra hudsjukdomar under graviditet som ger klåda och utslag.

PUPPP är inte farligt för den gravida eller för fostret, men väl så besvärligt med klåda som stör nattsömn. Det läker ut av sig själv inom 4-6 veckor efter förlossningen, men oftast behandlar man med kortisonsalva för att lindra besväret.  Större blåsor i huden kan vara förenliga med hudsjukdomen graviditetspemfigoid, en allvarligare hudsjukdom som ska utredas och behandlas av hudspecialist.

Behandling av graviditetsklåda

En fet, mjukgörande kräm kan lindra graviditetsklådan. Smörj in huden efter dusch eller bad, gärna medan huden fortfarande är lite fuktig.  I duschen kan det även vara bra att använda en duscholja istället för en tvål som kan torka ut huden. Kylbalsam kan kännas skönt, likaså att ha tunna luftiga kläder. Sval temperatur i sovrummet är också ett bra knep.

Vid svårare klåda kan du få receptbelagda läkemedel utskrivna av din läkare. Det kan till exempel vara antihistaminer (som vanligen används mot allergi) eller kortisonkrämer. Vid hepatos kan det ibland behövas ett läkemedel som binder upp gallsyran och hjälper kroppen att göra sig av med den via tarmen. Dessa läkemedel påverkar inte fostret negativt.

När bör du söka vård?

Kontakta din barnmorska eller läkare om klådan är mycket besvärlig, eller om du utöver klådan har hudutslag. Vid klåda i handflator eller fotsulor bör du kontakta din barnmorskemottagning direkt för att få kontrollera om det handlar om hepatos.

Annons:

Källor:

1177.se

Obstetrisk öppenvård, Liber förlag 2011

Babyzblogg PUPPP

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: