Ange ditt sökord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ganglion (senknuta) – symtom, orsak och behandling

Ett ganglion (en senknuta) är en vätskefylld bula som bildas kopplat till en led. De vanligaste platserna att få en senknuta är ovanpå handen eller foten.

Annons:

Storleken på ett ganglion varierar från ungefär som en ärta till några centimeter i diameter.  Senknutor är fyllda med ledvätska (synovialvätska). Senknutans storlek och hårdhet beror på mängden vätska som finns i den. Ett ganglion är ofarligt och brukar försvinna på egen hand inom några veckor.

Ett ganglion ovanpå den yttersta leden i fingret brukar kallas för mukös cysta. Mukösa cystor är vanligare hos äldre och kan ibland kopplas till artros.

Vad ger en senknuta för symtom?

I de flesta fallen får man inga symtom av en senknuta förutom att den blir estetiskt synlig. Den kan göra ont eller vara öm. Rörligheten i handen kan vara lite sämre än vanligt.

Orsaker till ganglion

De exakta orsakerna till varför ett ganglion är uppkommer är okända. Oftast uppkommer dem i samband med att man har överansträngt leden. Senknutor till följd av överansträngning är vanligast hos yngre fysiskt aktiva kvinnor (speciellt på ovansidan av handen).

En teori är att yttre belastning gör att vävnaden i leden bryts ned och blir till små cystor som sedan slås ihop till en större massa. Antagandet är att denna massa sedan buktar ut ur en svag plats i leden och blir till en senknuta.

Behandling av ganglion

Vanligtvis försvinner en senknuta när man vilar. En fysioterapeut eller arbetsterapeut kan hjälpa dig att prova ut ett avlastande stöd vid behov.

Stick inte hål på en senknuta på egen hand eftersom det kan leda till infektioner. En senknuta som orsakar besvär kan punkteras och dräneras av en läkare. Ibland får man en spruta med kortison.

Återkommande ganglion som orsakar besvär kan behöva opereras bort. Operationen sker vanligen i lokalbedövning. Om det är ett ganglion i handleden kan man efter operationen så en gipsskena över handleden under några veckor för att avlasta. Stygnen efter operationen tas bort efter två veckor. Beroende på yrke kan man behöva vara sjukskriven en eller några veckor efter operationen.

Behöver man söka vård när man har en senknuta?

I de flesta fall av ganglion behöver man inte söka vård. Om man har en senknuta som gör ont samtidigt som den blir röd och varm bör man kontakta en vårdcentral.

Annons:

Källor:

1177.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: