Ange ditt sökord

Fot- och bensår kallas svårläkta sår på ben eller fötter som lätt blir infekterade. Foto: Shutterstock

Fot- och bensår kallas svårläkta sår på ben eller fötter som lätt blir infekterade. Foto: Shutterstock

Fot- och bensår – orsak, symtom, behandling

Om man har ett sår på fötterna eller underbenen som inte läker inom sex veckor kallas det för ett svårläkt eller kroniskt fot- och bensår.  Man får venösa eller arteriella sår eftersom blodcirkulationen i benet inte fungerar som den ska.  

Annons:

Definitionen på fot- eller bensår är ett sår som uppkommit nedom knäleden. Ett långvarigt sår är tecken på en bakomliggande sjukdom. Diabetes är en vanlig orsak till fot- och bensår.

Det finns två olika sorters fot- och bensår; venösa och arteriella

Arteriella fot- och bensår kan man få om artärerna av någon anledning har blivit så trånga att blodet har svårt att nå ut i kroppen. Huden får då inte tillräckligt med syre och näring och man får lättare sår eftersom huden blir skör. När blodcirkulationen är försämrad får såren också svårare att läka. Arteriella sår brukar göra ont och man kan få svårt att sova eller röra sig som vanligt. De flesta blir av med sina fot- och bensår men det kan ta lång tid. Arteriella sår är något vanligare hos män än hos kvinnor och risken för att få dem ökar om man röker eller har diabetes. Det är viktigt att man håller såren väldigt rena för att de ska läka snabbare eftersom infektionsrisken är stor.

Venösa fot- och bensår beror på att blodflödet i venerna, som leder blodet tillbaka till hjärtat från kroppen, är dåligt. Det är den vanligaste typen av sår på ben eller fötter. Ibland är blodcirkulationen försämrad i både venerna och artärerna och man kan få så kallade kombinerade fot- och bensår. Av alla fot- och bensår är cirka hälften venösa, men de kombinerade venösa och arteriella blir allt vanligare och utgör idag cirka en fjärdedel av alla fot- och bensår.

Svårläkta sår på benen eller fötterna kan också ha andra orsaker och är då ofta en kombination av olika sjukdomar som ligger bakom. Ibland kan man få fot- och bensår utan att ha försämrad blodcirkulation, till exempel efter en skada eller en hudsjukdom, men det är mer ovanligt.

Hur går behandlingen av fot- och bensår till?

Behandlingen av sår på benen eller fötterna kan variera beroende på hur svåra sår det handlar om. Det är viktigt att man håller såren rena och lägger om dem noga så att det inte kommer in någon smuts i dem. Om man har ont i såren kan man med fördel använda sig av en smärtlindrande kräm, men man måste rådfråga sin läkare först.

Det är viktigt att innan man påbörjar en behandling av fot- och bensår fastställa varför såret har uppstått. Patienter med fot- och bensår får gå på kontroller hos en distriktsköterska. Om såret inte börjar läka ihop kan en hudtransplantation bli aktuell. Men det tar tid innan ett fot- och bensår läker så det gäller att ha tålamod och ge det tid.

Vad kan man göra för att förebygga fot- och bensår?

Det viktigaste för att minska risken för fot- och bensår är att sluta röka. Det är också viktigt att man äter en bra kost och även att man motionerar så att nya blodkärl kan bildas i benet. Har man däremot en infektion i benet så bör man inte motionera. Om man samlar mycket vätska i kroppen kan det vara bra att använda urindrivande medicin och för att få denna medicin måste man kontakta en läkare på en vårdcentral. Är man osäker på vad mer man kan göra för att förebygga sår på ben och fötter kan man kontakta sin vårdcentral för mer information.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: