Ange ditt sökord

Förlossningsdepression drabbar 8-15% av nyblivna mödrar. Foto: Shutterstock

Förlossningsdepression drabbar 8-15% av nyblivna mödrar. Foto: Shutterstock

Förlossningsdepression (postnatal depression)

Annons:

Humöret hos föräldrar till nyfödda barn kan gå upp och ned. Att nyss ha skaffat barn kan vara helt livsförändrande. Det är då ganska vanligt att de nyblivna föräldrarna blir något nedstämda. För de flesta går detta över mycket fort, men om man får en förlossningsdepression kan den hålla i sig längre.

Det är ofta förekommande att man inte känner så mycket för det nyfödda barnet till en början. Detta är något som kommer med tiden. Om man å andra sidan slutar känna för barnet, eller att känslorna för den nyfödda inte kommer, kan det vara på grund av förlossningsdepression. Vård bör sökas då situationen anses ohanterlig. Ungefär 8-15% av nyblivna mödrar drabbas.

Varför får man förlossningsdepression?

Förlossning och graviditet är för föräldrarna en av det mest annorlunda händelserna i deras liv. Alla har olika förväntningar på hur livet kommer att bli efter barnet är fött. De flesta tänker först på det roliga och positiva med ett barn. Det är då lätt att bli besviken när det inte blir som man tänkt sig. Detta är inte ovanligt och beror på att livet med ett spädbarn är en stor livsförändring. 

Problem sedan innan kan förstärka en förlossningsdepression, så som relationsproblem eller ekonomi. Detta kombineras med den sömnbrist som ofta uppstår med ett spädbarn. Det är då vanligt att känna sig lite nedstämd. Om detta fortgår över en längre period, kan det vara förlossningsdepression. 

Symtom för förlossningsdepression

Nedstämdhet 

Efter förlossningen kan det vara svårt att visa glädje eller entusiasm. Man har ofta en sämre självkänsla.

Sömnproblem

Detta är ett vanligt symtom på förlossningsdepression som beror på att det är svårt att få sova med ett barn som kan kräva uppmärksamhet när som helst 24 timmar om dygnet. Det kommer ofta som följd att man är trött och orkeslös på dagarna. 

Upp och nedgång i vikt

Att småäta på annorlunda tider är en bidragande effekt som kan komma som följd av en livsstilsförändring. 

Sämre kontakt med barnet

Detta kan påverka barnets utveckling och är en viktig punkt som man kan behöva söka hjälp för.

Diagnos av förlossningsdepression

Diagnos ställs 6-8 veckor efter förlossningen. Det görs genom ett formulär som man fyller i tillsammans med en sjuksköterska. Det heter EPDS (Edinburgh Postnatal Depression Scale) och finns i cirka 20 språk. Här kan det ofta avgöras om det är en förlossningsdepression och om det behövs ytterligare vård. 

Vård och behandling av förlossningsdepression

Det är viktigt att söka hjälp om situationen är på väg att bli värre. Barnets tidiga utveckling kan lida av att föräldrarna har en förlossningsdepression. För många är det bra att prata med en sjuksköterska på barnavårdscentralen. Där har de ofta stor erfarenhet av liknande situationer. Man kan ofta arrangera samtal och de kan ge råd om var man kan få mer hjälp. 

För vissa blir relationen svårare mellan föräldrarna och de kan då få hjälp genom samtalsterapi eller dylikt. Att också få hjälp med vardagliga sysslor kan avlasta de nyblivna föräldrarna. Det finns läkemedel, men dessa rekommenderas inte eftersom de kan skada barnet genom modersmjölken. Dock är de nyare läkemedlen mer fria från biverkningar och de ges ofta i kombination med terapeutisk behandling.

Annons:

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.