Ange ditt sökord

Handledens kringliggande område är fullt av senor, senfästen och senskidor som ibland kan bli inflammerade. Foto: Shutterstock

Handledens kringliggande område är fullt av senor, senfästen och senskidor som ibland kan bli inflammerade. Foto: Shutterstock

de Quervains syndrom (senskideinflammation i handleden)

de Quervains syndrom (senskideinflammation i handleden) är en inflammation som orsakar besvär på tummens sida av handleden. Det är en av de vanligaste seninflammationerna i handleden.

Annons:

de Quervains syndrom är namngett eftert den schweiziske läkaren Fritz de Quervain som upptäckte sjukdomen på slutet av 1800-talet.

Symtom på de Quervains syndrom

Några symtom på de Quervains syndrom är:

  • Smärtor i området kring handleden på tummens sida som blir kraftigare när man använder tummen
  • Svårigheter att greppa saker med handen
  • Kraftig smärta som gör att det inte går att använda den drabbade handen (i vissa fall)

Senskideinflammationen utvecklas ofta över tid. Smärtan kan komma smygande och bli kraftigare under veckor eller månader. I många fall drabbar de Quervains syndrom båda handlederna.

Orsaker till de Quervains syndrom

Området kring handleden är fullt av senor, senfästen och senskidor. Många av dem kan bli inflammerade vid skador och svullnad. Vid de Quervains syndrom kommer senorna som sträcker sig till tummen i kläm kring handleden. Smärtorna i tummen uppkommer när senan blir svullen, tar mer plats och rör sig dåligt i den trånga senskidan. De två vanligaste orsakerna till de Quervains syndrom är amning och ensidigt arbete.

Senskideinflammation i handleden är särskilt vanligt bland mammor som har spädbarn mellan sex till tolv månader. de Quervains syndrom hos mammor tros vara kopplat till hormoner som orsakar att vätska samlas i kroppen. Teorin var tidigare att mammors lyftande av sina spädbarn ledde till senskideinflammation genom överbelastning, men de flesta tror nu på att hormonerna är den dominerande orsaken.

de Quervains syndrom till följd av överbelastning kommer till följd av ensidiga, upprepade rörelser med tummen och/eller handleden.

Undersökning och diagnos

Diagnosen brukar ställas när läkaren undersöker din sjukdomshistoria och dina symtom. Ibland är svullnaden synlig. När läkaren undersöker dig kan den ofta hitta känna att senan är tjockare än vanligt. Det finns tester som belastar de inflammerade senorna och avslöjar om du har de Quervains syndrom. Du kan exempelvis prova att böja tummen in mot handflatan samtidigt som någon annan sträcker handen mot lillfingret. Då brukar de smärtor som är typiska för inflammationen uppstå. I undantagsfall kan det behövas en kompletterande bildundersökning som t ex ultraljud eller magnetkameraundersökning (MRT).

Behandling av de Quervains syndrom

I vissa fall behöver man inte behandla senskideinflammation i handleden, besvären kan gå över på egen hand. Det viktigaste är att vila handen och undvika rörelserna som skapar besvär, exempelvis lyft där tummen pekar uppåt. Det finns hjälpmedel som stödskenor och så kallade handortoser, ett ortopediskt hjälpmedel som stödjer leder, som kan avlasta handlederna. Värktabletter, antingen receptfria du själv kan köpa på apotek eller receptbelagda utskrivna av din läkare, kan behövas för att dämpa smärtan. Behandling med kortison för att dämpa inflammationen är nästa steg.

Om vila och kortisonsprutor inte hjälper mot inflammationen kan man behöva operera handleden. När man opererar de Quervains syndrom öppnas den inflammerade senskidan. När den öppnar kan senan röra sig som vanligt igen, vilken brukar leda till att inflammationen försvinner. Operationen görs med lokalbedövning och tar en halvtimme. Man behöver inte sövas eller stanna kvar på sjukhuset. Det går att använda tummen direkt, men det kan göra i ont i några veckor.

När bör man söka vård?

Om du har ont och svårt att använda handen kan du kontakta en vårdcentral.

Annons:

Källor:

1177.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: