Ange ditt sökord

Att äta röd paprika är ett bra sätt att få i sig tillräckligt med C-vitamin. Foto: Shutterstock

Att äta röd paprika är ett bra sätt att få i sig tillräckligt med C-vitamin. Foto: Shutterstock

C-vitaminbrist – ett bristtillstånd som idag är ovanligt i Sverige

C-vitaminbrist (allvarlig C-vitaminbrist kallas för skörbjugg) uppkommer när man kroppen av någon orsak inte får tillräckligt med C-vitamin. C-vitamin är en av de essentiella ämnena (ett ämne vi måste få i oss för att må bra) för oss människor.

Annons:

De flesta djur kan producera C-vitamin på egen hand. Dock inte vi människor. C-vitaminbrist är idag ovanligt i Sverige. Många förknippar begreppet skörbjugg, som C-vitaminbrist i sin allvarligare form brukar kallas, med gamla sjömän. I fattigare delar av världen är det dock fortfarande ett aktuellt problem. Även personer i västvärlden med bristande kosthållning kan drabbas.

Man hittar framför allt C-vitamin i grönsaker, bär och frukter. Citrusfrukter som citron och apelsin är kända som bra källor till C-vitamin. Även nypon, röd paprika, broccoli och jordgubb är utmärka sätt att få i sig mer C-vitamin. Om man har tillgång till de livsmedel som finns i Sverige är det relativt enkelt att undvika C-vitaminbrist genom en varierad kost. En apelsin eller en halv paprika är t ex tillräckligt för att täcka det dagliga behovet.

Bra att veta är att C-vitamin är en värmekänslig vitamin. Om man håller maten varm länge eller värmer upp mat om och om igen minskar mängden C-vitamin. C-vitamin brukar också kallas för askorbinsyra.

Symtom på C-vitaminbrist

Några symtom på lindrig C-vitaminbrist är:

  • Trötthet
  • Svaghet
  • Irritation

Vid allvarlig brist på C-vitamin kommer de typiska symtomen på vad som kallas skörbjugg, som t ex:

  • Inflammationer i tandköttet
  • Svårare att läka sår
  • Ökad känslighet för infektion

Vad gör C-vitamin i kroppen?

C-vitamin har flera olika uppgifter i kroppen. Det är en så kallad antioxidant, vilket betyder att den hjälper till med att bibehålla kemisk balans i kroppen. C-vitamin behövs för att bygga upp kroppens vävnad, t ex ben och brosk. Det underlättar upptaget av den viktiga mineralen järn från det vi äter och dricker. En annan uppgift det har i kroppen är att skapa proteinet kollagen. Kollagen är ett av kroppens viktigaste protein, som bland annat har som uppgift att hålla huden fast och slät.

Hur mycket C-vitamin behöver man?

Intaget av C-vitamin som behövs för att må bra varierar beroende på ålder  och några andra faktorer. Gravida och ammande har ett högre RDI (rekommenderat dagligt intag) av C-vitamin än andra grupper. Det rekommenderade dagliga intaget för vuxna är 75 milligram. Det finns många olika kosttillskott om man vill försäkra sig om att få i sig tillräckligt mycket C-vitamin. Dock är de oftast onödiga om man har en varierad kost, eftersom C-vitamin finns i många olika livsmedel. C-vitamin tillsätts också i många livsmedel.

C-vitamin och förkylning

Hos många associeras C-vitamin med att bota och förebygga förkylningar. Det finns många olika åsikter inom området, men rent generellt tros inte C-vitamin ha den starka effekt mot infektioner som tidigare antytts. Antagligen är det rätt att inte tänka på C-vitamin som en mirakelkur vid förkylning. Däremot är en varierad kost med tillräckligt mycket av alla livsviktiga vitaminer och mineraler ett sätt att få en bra allmän hälsa och maximera immunförsvarets funktion.

Kan man få i sig för mycket C-vitamin?

C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin som försvinner ur kroppen med urinen. Ett mycket högt intag av C-vitamin anses inte kunna ge allvarliga skador, men man kan få symtom som t ex diarré. Det kan möjligtvis också vara en källa till njursten hos känsliga personer.

Annons:

Källor: 1177.se, livsmedelsverket.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: