Analhematom uppkommer vid en blödning under huden och sitter någonstans runt ändtarmsöppningen. Knutan som uppstår är omkring en till två cm stor, rund ofta spolformad, blåskimrande och ger plötslig smärta. Analhematom kan uppkomma i samband med kraftig krystning, men anledningar till att man får hematom är inte helt klarlagd. Man känner inte till några samband med övriga anala åkommor eller kärlsjukdomar.
Symtom vid analhematom
Vanligaste symtomet är plötslig smärta från en knuta som sitter intill analöppningen. Knutan kan vara kraftigt ömmande.
Utredning vid hematom analt
Vid undersökning ses en blåskimrande väl avgränsad knuta under huden och invid analöppningen. Det smärtar och ibland även vid krystning. Vid undersökning smärtar det vanligtvis inte.
Andra sjukdomar med liknande symtom
- Inkarcerade hemorrojder – vanligtvis större än analhematom och oftast tillsammans med att hud och slemhinna tränger ut genom analöppningen. Vid undersökning kan det vara mycket smärtsamt.
- Perianal tumör – vanligtvis syns en avvikande färg och annorlunda utseende. Uppkommer inte plötsligt.
Behandling vid analhematom
Om symtomen är måttliga och har funnits några dagar kan man avvakta spontan läkning och ta smärtstillande medicin. Det kan läka av sig själv efter omkring en vecka. Om det inte blir bättre kan man få hjälp att tömma hematomet på koagelmassan, med lokalbedövningsmedel. Såret lämnas öppet med kompress eller trosskydd som förband.
Egenvård vid analhematom
Man håller rent med avspolning i duschen. Inga återbesök eller sjukskrivning behövs. Såret brukar läka inom någon vecka.