Ange ditt sökord

Analhematom kan uppkomma vid kraftig krystning. Foto: Shutterstock

Analhematom kan uppkomma vid kraftig krystning. Foto: Shutterstock

Analhematom – symtom, orsak och behandling

En knuta vid ändtarmsöppningen kan vara en blödning under huden, så kallat analhematom, men misstas lätt för hemorrojder.

Annons:

Analhematom är en ansamling av blod som samlas i vävnaden runt ändtarmen. Det uppstår oftast på grund av en sprucken eller blödande ven.  Knutan som uppstår är omkring en till två cm stor, rund ofta spolformad, blåskimrande och ger plötslig smärta. Alla analhematom behöver inte behandlas, men vissa måste dräneras genom ett enkelt ingrepp. Analhematom kan uppkomma i samband med kraftig krystning, men anledningar till att man får hematom är inte helt klarlagd. Man känner inte till några samband med övriga anala åkommor eller kärlsjukdomar.

Symtom vid analhematom

Många förväxlar analhematom med utbuktande hemorrojder eftersom de har mycket liknande symtom. Dock är en utbuktande hemorrojd en ansamling av blod som finns inuti ändtarmen och ibland syns utanför ändtarmen innan den återvänder. Analhematom förekommer endast utanför ändtarmen och är aldrig interna.

Analhematom ser ut som ett blåmärke under huden eller som en mörklila ansamling av blod nära ändtarmen. Du kan också känna en liten knöl, som kan variera i storlek från en liten russin till en tennisboll.

Andra symtom på analhematom inkluderar:

• Hud som buktar nära ändtarmen.

• Smärta som kan variera i intensitet beroende på storleken av hematomet.

• Blod i avföringen.

Orsaker till analhematom

Allt som ökar trycket på dina anala vener kan leda till en analhematom, inklusive:

• Kraftig hosta. En svår hosta eller överdriven hostning kan öka trycket på venerna runt anus, vilket kan få dem att brista.

• Förstoppning. Om du lider av förstoppning är risken högre att du får hård avföring och behöver anstränga dig vid tarmrörelser. Denna kombination av ansträngning och hård avföring kan sätta för mycket stress på venerna i anus, vilket kan orsaka bristningar.

• Medicinska ingrepp. Medicinska procedurer som innefattar användning av skopanordningar kan öka risken för anal blödning. Exempel inkluderar koloskopi, sigmoideoskopi och anoskopi.

• Graviditet. Gravida kvinnor har en ökad risk att utveckla perianala hematom och hemorrojder. När fostret växer i livmodern utövas extra tryck på ändtarmen. Under förlossningen kan ökat tryck runt ändtarmen på grund av ansträngning också leda till perianala hematom och hemorrojder.

• Stillasittande livsstil. Att sitta under långa perioder ökar trycket på anus. Personer med arbete som kräver långa perioder av sittande vid skrivbord eller i en bil har en hög risk att utveckla perianala hematom.

• Tungt lyftande. Att lyfta något tungt, särskilt något som är tyngre än vad du är van vid att lyfta, ökar trycket på kroppen, inklusive anus.

Utredning vid analhematom

För att diagnostisera analhematom måste en läkare utföra en fysisk undersökning. Det är viktigt att notera att diagnosen av en analhematom är mycket enklare och mindre invasiv än diagnosen av en hemorrojd. Analhematom är lokaliserade utanför anus, vilket innebär att det inte krävs en koloskopi eller någon annan form av invasiv diagnostisk procedur. Vid undersökning ses en blåskimrande väl avgränsad knuta under huden och invid analöppningen. Det smärtar och ibland även vid krystning. Vid undersökning smärtar det vanligtvis inte.

Andra sjukdomar med liknande symtom

  • Inkarcerade hemorrojder – vanligtvis större än analhematom och oftast tillsammans med att hud och slemhinna tränger ut genom analöppningen. Vid undersökning kan det vara mycket smärtsamt.
  • Perianal tumör – vanligtvis syns en avvikande färg och annorlunda utseende. Uppkommer inte plötsligt.

Behandling vid analhematom

Om symtomen är måttliga och har funnits några dagar kan man avvakta spontan läkning och ta smärtstillande medicin. De flesta perianala hematom läker av sig själva inom fem till sju dagar. Under tiden kan de fortfarande orsaka smärta. För att minska smärtan under läkningsprocessen kan du prova:

• Användning av en kall kompress på platsen.

• Sitta på en donutkudde för att minska trycket.

• Öka fiberintaget i din kost.

• Undvik ansträngande aktivitet.

Beroende på storleken av hematomet kan din läkare rekommendera dränering. Detta är en enkel procedur där man tömmer hematomet på koagelmassa. Endast lokalbedövning behövs och man gör ett litet snitt. Såret lämnas öppet med kompress eller trosskydd som förband. Se till att hålla området så rent och torrt som möjligt under läkningsprocessen.

Egenvård vid analhematom

Man håller rent med avspolning i duschen. Inga återbesök eller sjukskrivning behövs. Såret brukar läka inom någon vecka.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: