Ange ditt sökord

Allt om kejsarsnitt – från orsaker till eftervård

Allt om kejsarsnitt – från orsaker till eftervård

Ett kejsarsnitt är en förlossningsmetod som används när en vaginal förlossning av någon orsak inte är möjlig. När man utför ett kejsarsnitt görs ett snitt genom magen och livmodern. Barnet lyfts sedan ur magen.

Annons:

Det finns tre sorts kejsarsnitt: planerade, akuta och omedelbara. Orsakerna till att man behöver ett kejsarsnitt är flera, bl a att barnet ligger med stjärten nedåt i livmodern eller havandeskapsförgiftning. Under 2015 stod kejsarsnitt för ca 17 procent av förlossningarna i Sverige.

Planerat kejsarsnitt

Ett planerat kejsarsnitt är precis vad det låter som, en operation som planerats på förhand. Du får veta om kejsarsnittet i förväg och ditt besök planeras in. Du får tid att förbereda dig. Man får oftast ryggradsbedövning vid ett planerat kejsarsnitt. Vid ett planerat snitt går det bra om någon närstående närvarar vid operationen.

Akut kejsarsnitt

Vid ett akut kejsarsnitt har förlossningen redan startat innan läkaren beslutat att göra ett kejsarsnitt. Eftersom det brukar ta mellan en halvtimme och en timme mellan beslut och operation finns viss tid att förbereda sig. Ofta får man ryggbedövning. Någon närstående kan vara med. Vid ett akut snitt brukar det finnas lite tid att ställa frågor och få information.

Omedelbart (urakut) kejsarsnitt

Vid ett omedelbart, också kallat urakut, kejsarsnitt finns det inte mycket tid. Eftersom det är bråttom hoppar sjukvårdspersonalen över vissa av förberedelserna. Du som är gravid kommer snabbt in på operation och sövs ned med narkos så att barnet kan komma ut så fort som möjligt. Barnet brukar ha lyfts ur magen inom 10 till 15 minuter från beslutet om kejsarsnitt. Närstående brukar inte få närvara vid omedelbara kejsarsnitt.

Orsaker till kejsarsnitt

Det finns flera olika orsaker till att du som gravid kan behöva föda genom kejsarsnitt.

  • Barnet ligger med stjärten nedåt i livmodern, så kallad “sätesbjudning”
  • Havandeskapsförgiftning (för högt blodtryck vid graviditetet, orsakat av överkänslighet mot delar av fostret och moderkakan)
  • Flerbarnsfödsel vid komplicerad graviditet
  • Moderkakan sitter i vägen för barnet (föreliggande moderkaka)
  • Tidigare operationer eller skador
  • Trångt bäcken
  • Stort barn
  • Rädsla för förlossning

Förutom dessa orsaker finns det även några andra saker som kan leda till att man behöver göra ett akut eller omedelbart kejsarsnitt. Det kan handla om problem som uppstår under en vaginal förlossning, t ex ineffektiva värkar eller att förlossningen tar för lång tid. Det kan också handla om att barnet inte mår bra och hotas av t ex syrebrist. En annan orsak kan vara stora blödningar eller bristningar i livmodern.

Inför kejsarsnittet

Innan ditt kejsarsnitt får du information av din läkare och din barnmorska. I vissa fall får du även träffa en narkosläkare och prata om bedövning. Du får veta hur proceduren går till och du får möjlighet att ställa frågor. Ta chansen att fråga och få svar på dina funderingar kring kejsarsnittet. Det kan även gå att få informationen utskriven så att du kan läsa igenom den i lugn och ro. Tänk också på att det kan gå att få hjälp av tolk om du inte talar svenska eller har problem med hörseln.

Du som genomgår kejsarsnitt ska inte äta eller dricka något efter midnatt före operationen. Ifall narkos skulle behövas är det bäst att ha tom mage. När man kommer till sjukhuset brukar man göra några förbereder som att lämna blodprover, byta till sjukhuskläder och ta av smycken. Någon närstående får följa med. Dock behöver den också byta om till sjukhuskläder.

På förlossningsavdelningen eller operationsavdelningen får du som är gravid en kateter. Eftersom du inte kan kissa själv kan katetern behöva vara kvar tills bedövningen försvinner. Du får också en annan kateter i armvecket eller på ovansidan av handen; en venkateter. Venkatetern är en tunn liten plastslang som förs in i ett blodkärl. Den sätts in med hjälp av en nål som sedan tas bort. Venkatetern gör att du kan få i dig vätska och läkemedel under kejsarsnittet.

Hur går ett kejsarsnitt till?

Vid ett kejsarsnitt kan uppemot tolv personer (läkare, barnmorskor och annan vårdpersonal) närvara i operationsrummet. Rummet brukar ha en enkel inredning och innehåller främst operations- och övervakningsutrustning. De närstående brukar placeras vid huvudändan av operationsbordet. Om du är vaken vid kejsarsnittet sätts en skärm upp framför magen och underkroppen så att du inte ser vad som händer.

Läkaren gör ett snitt i huden, ofta ett så kallat bikinisnitt, långt ned vid blygdbenet. Om du redan fött med kejsarsnitt tidigare görs ofta snittet i det gamla ärret. Efter att snittet gjorts och magen och livmodern öppnats lyfts barnet ut av läkaren. Du som gravid kan känna ett tryck och märka att läkaren rotar runt, men det gör inte ont.

När barnet kommit ut klipps navelsträngen av någon närstående eller vårdpersonalen. Efter att du genomgått kejsarsnittet får du ett läkemedel som gör att livmodern drar ihop sig. Läkaren drar lite lätt i navelsträngen för att moderkakan ska lossna och lyfter sedan ut den ur magen. Läkaren kontrollerar sedan att livmodern dragit ihop sig ordentligt. Om livmodern inte dragits ihop ges extra läkemedel för att få den att göra det.

Såret sys sedan ihop och bandageras. Såret sys vanligtvis med en tråd som gör att stygnen försvinner på egen hand. Bandage sätts över operationsärret.

Hur lång tid tar ett kejsarsnitt?

Vanligtvis tar ett kejsarsnitt mellan en kvart och en timme. Barnet brukar oftast komma ut några minuter efter att operationen påbörjats. Den övriga tiden används till att sy ihop livmodern och magen efter snittet.

Brukar man få bedövning?

Ryggbedövning är vanligast vid planerade och akuta kejsarsnitt. När du får bedövning kan du vara vaken under snittet och vara nära barnet direkt när det fötts. Narkos brukar främst användas vid omedelbara kejsarsnitt, men även i vissa andra undantagsfall. När du och barnet genomgått narkos kan ni vara medtagna under en tid och det kan dröja längre innan ni kan träffas.

Vad händer efter ett kejsarsnitt?

Efter att operationen är färdig kommer du till en uppvaknings-, förlossnings- eller bb-avdelning. Om du blivit sövd vaknar du i operationssalen. En barnmorska kommer och kontrollerar att livmodern dragit ihop sig och att du inte blöder för mycket från slidan eller operationssåret. Bandaget över operationssåret kontrolleras. Det kan göra ont i flera dagar och du kan få smärtstillande medicin. Bandaget behövs i en till två dagar och tas bort av barnmorskan.

Eventuell ryggbedövning släpper gradvis, och när den är helt borta brukar barnmorskan ta bort katetern. Ibland kan den behöva vara kvar över natten. Vissa gånger ges läkemedel för att minska risken för blodproppar och infektioner. Det är vanligt att vara trött om man genomgått narkos.

Hur länge stannar man på sjukhuset?

De som fött med kejsarsnitt stannar oftast på bb i två till tre dagar. En del stannar längre. Vanligtvis beror det på att man förlorat ovanligt mycket blod, har problem att mata barnet eller att barnet inte mår bra.

Avslag

När man genomgått ett kejsarsnitt kommer en blödning som kallas för avslag. Avslag är en blodig flytning från slidan. Den består av blod från det sår som skapas när moderkakan lossnar från livmoderväggen. Man brukar blöda i fyra till sex veckor. Det kan komma mer blod när man är aktiv och rör sig på sig eller när man reser på sig efter ha legat stilla. Blodet kan då också komma i form av blodklumpar.

Avslaget brukar till en början likna en riklig mens för att bli mindre efter några dagar. Det blir brunaktigt för att sedan bli ljusare och upphöra. En del kvinnor upplever avslag i några veckor medan andra har ett det maximalt ett par månader. Duscha dagligen för att minska risken för infektioner. Vid avslag bör man inte bada eller använda tampong. Använd kondom vid samlag.

Återhämtning och eftervård vid kejsarsnitt

Såret börjar läka omedelbart efter kejsarsnittet. Det kan gå snabbt i början, men oftast tar det några månader innan det är helt läkt. Det är viktigt att försöka röra på sig trots att man kan ha smärtor i magen och runt såret. Läkningen går snabbare samt att risken för blodproppar och förstoppning minskar.

Vänta uppåt en månad innan du gör några tunga lyft. Det går dock bra att bära t ex en matkasse eller ett litet barn. Vänta minst en månad med att börja träna magmusklerna. Tänk på att inte träna för intensivt i början. Det går däremot bra att göra knipövningar redan några dagar efter födseln. Bäckenbottenövningar är lika viktiga för dig som fött med kejsarsnitt som de som fött vaginalt.

I de flesta fall krävs ingen speciell eftervård av såret. Fråga din läkare eller barnmorska om du har frågor om vad du får göra under läkningen. Sök vård om du får symtom på infektion i såret, som t ex feber, magsmärtor och illaluktande blödningar.

Ärr

Ett ärr efter kejsarsnitt läker över tid. Det tar ungefär ett halvår innan man vet hur ärret kommer se ut i framtiden. Vid de flesta kejsarsnitt sitter ärret under bikinilinjen. Det syns inte om du har trosor eller biniki på dig. Prata med din barnmorska om du har frågor om ärr och ärrbildning.

Risker vid kejsarsnitt

Kejsarsnitt ses som en enkel operation. Dock finns det några risker och komplikationer:

  • Infektion i livmodern
  • Urinvägsinfektion
  • Blodpropp
  • Blödning i livmodern
  • Livmoder som inte vill dra ihop sig ordentligt
  • Besvär med moderkakan vid kommande graviditeter

Om du upplever besvär efter kejsarsnittet bör du kontakta en barnmorskemottagning. Sök vård direkt på en akutmottagning eller gynekologisk akutmottagning:

  • Om du har ont och är öm i livmodern efter kejsarsnittet
  • Om du blir svullen och öm i vaden

Gravid igen efter kejsarsnitt

Vanligtvis kan man föda barn vaginalt igen efter att ha genomgått ett kejsarsnitt. Det beror på orsaken till kejsarsnittet. Ibland får man rådet att vänta en viss tid med en ny graviditet. Såret brukar vara helt läkt efter ett år. Om man genomgått två kejsarsnitt är det mindre vanligt med vaginal förlossning. Läkaren bedömer ens behov av eventuella nya kejsarsnitt efter hur de tidigare graviditeterna och förlossningarna varit.

Behöver du stöd efter kejsarsnitt?

Det kan kännas jobbigt efter ett kejsarsnitt, t ex om man förväntat sig en vaginal förlossning. Innan man åker hem är det vanligt att man pratar igenom sitt kejsarsnitt med en barnmorska eller läkare på bb. Om man har frågor eller funderingar om varför det blev ett snitt kan det vara bra att få svar på dem. Ibland kan tankarna dyka upp efter hand. Då kan man kontakta en barnmorska som kan ge stöd och råd.

Annons:

Källor: 1177.se, socialstyrelsen.se

Den här sjukdomen handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: