
Näsblod (epistaxis)
Att du får näsblod beror på att de ytliga blodkärl som sitter i näsan brister. Man delar upp näsblod i främre och bakre blödning, den främre näsblödningen är den som är vanligast och den bakre är ovanlig men allvarligare.
Att ha svårt att andas är en otäck känsla. Här kan du se filmer, läsa artiklar och lära dig mer om KOL, astma, nästäppa och allergier.
Att du får näsblod beror på att de ytliga blodkärl som sitter i näsan brister. Man delar upp näsblod i främre och bakre blödning, den främre näsblödningen är den som är vanligast och den bakre är ovanlig men allvarligare.
I Sverige beräknas uppemot 700 000 personer ha KOL. Många med KOL, såväl rökare som icke-rökare, är helt besvärsfria och symtomen förväxlas lätt med rökhosta, astma, svår förkylning eller naturligt åldrande. En vanlig riskfaktor vid KOL är även ofrivillig viktnedgång.
Omkring tio procent av svenskarna har astma, vilket gör det till en av våra största folksjukdomar. Det kan vara viktigt att göra en allergiutredning innan behandling för att veta vad som föranleder astman. Fler tänker klimatsmart även vad gäller val av läkemedel, där exempelvis region Östergötland väljer pulverinhalator framför sprayinhalator.
Lunginflammation, eller pneumoni, drabbar årligen ungefär en procent av den vuxna befolkningen i Sverige och omkring 20 till 40 procent av dessa kräver sjukhusvård. Vem som helst kan drabbas men det är vanligare bland små barn och äldre. Lunginflammation brukar behandlas med antibiotika men kan förebyggas med pneumokockvaccin. Sjukdomen orsakas oftast av en infektion av virus eller bakterier, som t ex pneumokocker. En lunginflammation kan också komma som en komplikation till en vanlig förkylning eller influensa och utvecklas till ett allvarligt tillstånd.
Med våren och sommaren ser många allergiker framför sig årets jobbigaste period med allergisymtom som rinnsnuva, nästäppa, nysningar och kliande och rinnande ögon. Det kan vara svårt att komma ihåg att tidig behandling mildrar symtomen och att det idag även finns vaccination.
Forskare har identifierat och verifierat vilken typ av astma en person har genom att mäta vissa markörer i urinprov. Detta kan leda till att man i framtiden kan skräddarsy behandlingen mer individuellt och att patienter då får en mer anpassad astmabehandling utifrån svårighetsgrad.
Man har sett att benskörhet är vanligare hos personer med KOL än hos personer utan, och behandling med inhalationssteroider i hög dos verkar öka risken ytterligare. Det visar en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet om biverkningar av läkemedelsbehandling, vilket uppmärksammas med anledning av internationella KOL-dagen 18 november.
Runt tre miljoner svenskar har pollenallergi, den vanligaste formen av allergi hos befolkningen, och i år riskerar läget att bli mer problematiskt än vanligt när fler riskerar att behöva vara borta från jobb och skola eftersom pollensymtom kan likna symtom vid covid-19. Många skulle kunna må bättre med pollenvaccin men behandlingen är underanvänd och erbjuds i mycket olika omfattning.
Personer med celiaki (glutenintolerans) har ökad risk att dö i förtid trots den ökade medvetenheten om sjukdomen och tillgången till glutenfri kost.
I tider då allt ställs på ända kan det finnas mycket oro och många frågetecken, inte minst hos våra små. Nu släpps Coronaboken kostnadsfritt och som ska hjälpa vuxna att prata om coronaviruset tillsammans med sina barn, på barns språk.
Pollensäsongen har kommit igång och i år kan det vara extra viktigt att som pollenallergiker tänka på medicinering till följd av den rådande pandemin. Smarta hem-produkter kan även bidra till att minska lidandet för pollenallergiker.
När coronarapporten för den senaste veckan summeras finns det indikationer som skulle kunna tyda på att smittspridningen har minskat samtidigt som förtroendet för samhällsinformationen är fortsatt högt.