Y (kvinna 47) insjunknade under arbetspass [kör buss]:

Y (kvinna 47) insjunknade under arbetspass [kör buss]:

Y (kvinna 47) insjunknade under arbetspass [kör buss]:

Jag fick sådan plötslig smärta i övre delen av magen. Jag kunde inte köra mer för varje litet gupp smärtade. Smärtan försvann efter någon timme men jag var svag och darrig i kroppen. Med ens började det svida i hela svalget, Det gick inte att stilla. Jag åt bananer, fick tag i Novaluzid men ingenting hjälpte. På söndagskvällen försvann syreskvättandet i svalget och jag var alldeles öm i halsen. Jag tror att allt är över och lovar bot och bättring med matvanor [jag röker inte, men snusar]. Natten därpå fick jag feberfrossa och var helt borta fram till onsdagen, då jag gick till läkaren som tog ett CRP vilket landade på 25 eller 35 (har glömt vilket) och sade att jag har fått influensan. Själv tyckte jag att det blev en så konstig vändning. Jag var ju mer inställd på magkatarr med tanke på att jag verkligen var stressad då smärtan i magen kom Vad ser man av ett CRP? Så lyder min fråga.
Skrivet av Michael Wedén...
Om buksmärtorna följdes av feber är en infektion trolig. Kanske inte vanlig influensa, men din läkare menade kanske maginfluensa. Med det brukar man mena att det är en virusinfektion som är orsaken. Det måste dock skiljas från riktig influensa, som drabbar luftvägarna, ger muskelvärk, hög feber etc.

CRP är ett prov som stiger vid bakteriella infektioner samt andra inflammationstillstånd. Däremot stiger det inte särskilt av en virusinfektion. Ett värde på 25-35 talar för en virusinfektion, såvida provet inte är taget första dygnet efter insjuknandet. Stigande värden kan ta något-några dygn, även om det är en svår infektion.

CRP mäter ungefär samma sak som den ”vanliga” sänkan (SR). Skillnaden är att SR stiger mycket långsammare och dessutom sjunker långsamt efteråt. Fördelen med CRP är att vi har mycket lättare att följa utvecklingen av ett infektionstillstånd, t.ex efter insatt behandling. Vi har som sagt också ett bra hjälpmedel att skilja virusinfektioner från bakteriella infektioner, vilket ofta avgör om antibiotika (t.ex penicillin) behöver sättas in.

Teman: 
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress