Ange ditt sökord

Annons:

Viktuppgång pga Mirtazapin

Jag får Levaxin sedan ca 6 år tillbaka, och mådde mycket bättre efter att börjat med dem. Jag hade inga problem med vikten då. Senare kändes livet hopplöst och sedan några månader (6-7) tillbaka får jag Mirtazapin, och har nu gått upp åtskilliga kg, ca 8-9 kg. Vad kan jag göra för att gå ner igen. Jag mår ju inte bättre av dessa kilon. Känner mig "äcklig" och får inte plats i kläderna. Dessutom vill jag inte gå ut bland folk (pga av vikten), vilket också blir ett problem. Vad kan jag göra? Hjälp! //Ms. Ellie, 58

Viktuppgång är en vanlig biverkan vid mirtazapin-behandling. Inte sällan är en ökad aptit en önskad effekt vid depressionsbehandling eftersom ett vanligt symtom vid depression är just aptitnedsättning. I ditt fall är det uppenbarligen inte en önskad effekt och ofrivillig viktuppgång kan naturligtvis påverka humöret negativt. Jag skulle föreslå att du med din läkare bedömmer hur mycket som "finns kvar" av din depression och därefter 1) kommer fram till om du behöver fortsatt läkemedelsbehandling eller inte och 2) om du behöver läkemedel att ni diskuterar möjligherna till ett byte till ett annat antidepressivt medel med mindre effekt på vikten. Jag tar i detta svar för givet att din Levaxin-medicinering är välinställd med ledning av blodprov.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 8 februari, 2012

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: