Ange ditt sökord

Annons:

Varför sprids vinterkräksjukan på vintern?

Hej Anki, jag undrar varför vinterkräksjuka sprids som mest under vintern och inte under andra tider på året? Och hur kan jag som bäst skydda mig och min familj att få vinterkräksjuka? Funkar det att äta vitpeppar eller är det en myt?

Kall luft är torrare än varm, och i torr luft håller sig viruspartiklar kvar längre. Men framför allt träffar vi fler inomhus under vinterhalvåret. Det bästa skyddet är att tvätta händerna noga med tvål och vatten och du kan även komplettera med handdesinfektion sen är det givetvis bra att undvika träffa personer med vinterkräksjuka. Vitpeppar är tyvärr en myt, finns inget vetenskapligt belägg att det skulle skydda. Utan man blir frisk efter några dagar och under tiden är det viktigt att försöka dricka mer vätska än vanligt framför allt om du har feber och det är varmt väder. Vi rekommenderar vätskeersättning som komplement.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Anki Hökfelt
Uppdaterad: 25 oktober, 2023 Publicerad: 25 oktober, 2023

Liknande frågor

Mat & Vitaminer

Känner mig nere – äta D-vitamin?

Hejsan! Jag känner mig nere och har gjort det under en längre tid nu, ungefär sedan det blev mörkt på eftermiddagarna. Jag har funderat på att börja ta D-vitamin men har hört att det inte hjälper om man inte börjar i tid. När är det bra tid att börja äta det? Vad är dina bästa tips?

Sömn & Stress

Vad kan jag göra åt konstant trötthet?

Jag känner mig konstant trött. Det spelar ingen roll hur mycket jag vilar eller sover under nätterna, jag är lika trött under dagarna ändå. Jag försöker gå promenader varje dag men det motiverar mig inte att gå ut när det är så mörkt ute… Har du några tips?

När man blir sjuk

Varför blir jag sjuk så ofta?

Är en 16 år gammal kille och blir sjuk (feber/förkylning) ca 6-10 gånger om året. Är det normalt eller kan det bero på något annat?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: