Ange ditt sökord

Annons:

Vad är keratosis pilaris?

Vad menas med keratosis pilaris, och hur behandlar man det?

Hej! Keratosis pilaris är ett tillstånd i huden med små, drygt mm-stora hudfärgade eller lätt rodnade knottror, ofta flera inom samma område. Det drabbar ofta överarmar, lår eller kinder och ses oftare hos de med så kallat atopiska eksem eller ichtyosis vulgaris än andra. Keratosis pilaris är inte en hudsjukdom utan ett normaltillstånd som ses hos vissa och är alltså ofarligt. De brukar inte klia eller ge något annat symtom.
Om de är kosmetisk besvärade, till exempel att man har väldigt mycket i ansiktet, kan man ibland få pröva behandling via läkare. Denna har för det mesta endast tillfällig effekt och hjälper mest mot själva knottrorna (inte eventuell rodnad). Behandlingen består oftast av mjukgörande som innehåller urea, salicylsyra eller mjölksyra. Ibland prövas receptbelagda krämer som innehåller så kallade retinoider. Keratosis pilaris brukar bli mindre synligt med åldern.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 12 januari, 2023 Publicerad: 12 januari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

Knottror på kroppen

Hej Apotekaren, jag har en son på 1 år som har eksem på kroppen, det är som knottror. Vad finns det som vi kan göra åt det? Och man göra någonting innan för att förhindra att det bryter ut?

Hud & Hår

Solkräm under skidåkning i Alperna?

Hejsan, jag och min familj ska i väg på skidsemester i vinter. Det jag har gått och funderat över ett tag är om man behöver använda solskydd när man åker skidor nere i Alperna. Hur viktigt är det att använda det (i ansiktet) och hur hög SPF räcker att använda i så fall?

Hud & Hår

Hur motverkar jag torr och kliande hud?

Jag har konstant torr och kliande hud nu på vintern, det gör mig galen! Jag tycker att torr hud känns obehagligt och jag försöker smörja in mig men så fort krämen sjunkit in känner jag mig lika torr på nytt. Vad ska jag göra för att motverka min torra hud?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: