Ange ditt sökord

Annons:

Vad är keratosis pilaris?

Vad menas med keratosis pilaris, och hur behandlar man det?

Hej! Keratosis pilaris är ett tillstånd i huden med små, drygt mm-stora hudfärgade eller lätt rodnade knottror, ofta flera inom samma område. Det drabbar ofta överarmar, lår eller kinder och ses oftare hos de med så kallat atopiska eksem eller ichtyosis vulgaris än andra. Keratosis pilaris är inte en hudsjukdom utan ett normaltillstånd som ses hos vissa och är alltså ofarligt. De brukar inte klia eller ge något annat symtom.
Om de är kosmetisk besvärade, till exempel att man har väldigt mycket i ansiktet, kan man ibland få pröva behandling via läkare. Denna har för det mesta endast tillfällig effekt och hjälper mest mot själva knottrorna (inte eventuell rodnad). Behandlingen består oftast av mjukgörande som innehåller urea, salicylsyra eller mjölksyra. Ibland prövas receptbelagda krämer som innehåller så kallade retinoider. Keratosis pilaris brukar bli mindre synligt med åldern.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 12 januari, 2023 Publicerad: 12 januari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

Vad är det för vita prickar som uppstått efter solning?

Jag har små vita prickar på olika ställen på kroppen. Prickarna är ca 3–4 mm i diameter och förblir vita när jag solat. Vad är detta? Finns någon behandling?

Hud & Hår

Hudfläckar efter bältros

Hej, Jag fick bältros runt tinning, panna, öga för ungefär 1 månad sedan. Smärtan har gått över, det är lite spänningar kvar i området.

Hud & Hår

Hur vanligt är det med malignt melanom?

Hur vanligt är det med malignt melanom?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: