Ange ditt sökord

Annons:

Vad är det för vita prickar som uppstått efter solning?

Hej! Jag har små vita prickar på olika ställen på kroppen. Prickarna är ca 3–4 mm i diameter och förblir vita när jag solat. Vad är detta? Finns någon behandling?

Hej! Hudåkommor är ju ofta sådan som behöver ses för att kunna diagnostiseras och tyvärr är det i det här fallet omöjligt att säga bara på beskrivningen vad det rör sig om. Vanliga orsaker till vita fläckar i huden, alltså områden som inte är upphöjda, är:

  • ärr efter någon annan hudåkomma (tex efter att man kliat bort finnar eller liknande)
  • pityriasis versicolor (brukar vara lite större fläckar än det du beskriver, ofta på rygg och bröst, orsakat av en svamp som går att behandla bort)
  • vitiligo (mindre vanligt, välavgränsade helt avpigmenterade fält på typiska lokaler).

Om de inte försvinner av sig själv rekommenderar jag att du låter en läkare titta på det.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 1 februari, 2023 Publicerad: 1 februari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

Solkräm under skidåkning i Alperna?

Hejsan, jag och min familj ska i väg på skidsemester i vinter. Det jag har gått och funderat över ett tag är om man behöver använda solskydd när man åker skidor nere i Alperna. Hur viktigt är det att använda det (i ansiktet) och hur hög SPF räcker att använda i så fall?

Hud & Hår

Hur motverkar jag torr och kliande hud?

Jag har konstant torr och kliande hud nu på vintern, det gör mig galen! Jag tycker att torr hud känns obehagligt och jag försöker smörja in mig men så fort krämen sjunkit in känner jag mig lika torr på nytt. Vad ska jag göra för att motverka min torra hud?

Hud & Hår

Varför tappar jag hår under vintern?

Jag märker att jag tappar mycket hår. Vad kan detta bero på? Flera av mina vänner upplever samma sak, har det med vintern att göra? Hur gör jag för att inte tappa mer hår?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: