Ange ditt sökord

Annons:

Underfnktion av sköldkörteln

Många läsare frågar vad hypothyreos är för något, man klagar över svårigheten att gå ner i vikt, man känner sig ständigt trött och deprimerad. Vad göra?

Professor Karl E. Arfors svarar:
För att påbörja en behandling mot för lite sköldkörtelhormon - man kan också säga att kroppen går på för lågt varv, har för liten handgas -måste man veta om det verkligen är nedsatt funktion i sköldkörteln man lider av. Vårdapparaten hittar tyärr alltför sällan rätt med detta, utan man kan få beskedet att man är helt normal. Om man känner sig fortsatt trött och hängig måste man vända sig till en läkare som kan göra en klinisk bedömning av om man är en trolig hypothyreot, som det heter. Hypothyreos ligger ofta bakom allmän viktuppgång, trötthet och depression.

Jag känner till en patient som behandlats för depression med tabletter och när detta inte hjälpt med elshockbehandling utan effekt. Det visar sig då att patienten var grav hypothyreot. Man kan vända sig till företaget Scandlab www.scandlab.com för att få råd och hjälp.

Jag anser också att en omläggnkng av kosten kan vara mycket betydelsefull. Du som har svårt att gå ner i vikt kan titta in på www.kostdoktorn.se och på Annika Dahlqvists blogg http://doktordahlqvist.se så kommer du lättare att kunna gå ner i vikt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 28 december, 2008

Liknande frågor

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Mat & Vitaminer

Tillskott för att bygga muskler?

Jag har precis kommit i gång med min träning och tränar ungefär 3 gånger i veckan. Jag känner att jag har kommit in i ett riktigt bra flow, men undrar om du har några tips på tillskott eller preparat som kan hjälpa till att boosta träningen ytterligare? Mitt mål med träningen är att jag vill bygga muskler och känna mig så stark som möjligt.

Mat & Vitaminer

Kan man få i sig för mycket D-vitamin?

Hej Jenny, jag äter en multivitamintablett om dagen året runt, men undrar om jag behöver addera något ytterligare nu när det är mörkare ute? Vad händer om man får i sig för mycket D-vitamin?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: