Underfnktion av sköldkörteln

Underfnktion av sköldkörteln

Underfnktion av sköldkörteln

Många läsare frågar vad hypothyreos är för något, man klagar över svårigheten att gå ner i vikt, man känner sig ständigt trött och deprimerad. Vad göra?
Professor Karl E. Arfors svarar:
För att påbörja en behandling mot för lite sköldkörtelhormon - man kan också säga att kroppen går på för lågt varv, har för liten handgas -måste man veta om det verkligen är nedsatt funktion i sköldkörteln man lider av. Vårdapparaten hittar tyärr alltför sällan rätt med detta, utan man kan få beskedet att man är helt normal. Om man känner sig fortsatt trött och hängig måste man vända sig till en läkare som kan göra en klinisk bedömning av om man är en trolig hypothyreot, som det heter. Hypothyreos ligger ofta bakom allmän viktuppgång, trötthet och depression.

Jag känner till en patient som behandlats för depression med tabletter och när detta inte hjälpt med elshockbehandling utan effekt. Det visar sig då att patienten var grav hypothyreot. Man kan vända sig till företaget Scandlab www.scandlab.com för att få råd och hjälp.

Jag anser också att en omläggnkng av kosten kan vara mycket betydelsefull. Du som har svårt att gå ner i vikt kan titta in på www.kostdoktorn.se och på Annika Dahlqvists blogg http://doktordahlqvist.se så kommer du lättare att kunna gå ner i vikt.

 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress