Ange ditt sökord

Annons:

Tinnitus = Plågsamt öronsus

Man (19) lider av tinnitus sedan ca ett år pga mycket mp3-lyssnande på hög volym. Har konstant 2-3 olika ljud på höger öra. Jag är också överkänslig mot ljud i båda öronen. Tinnitusen har blivit värre nu på sista tiden och jag får lätt infektioner i hörselgångarna.
Jag vet inte vad jag ska göra; har köpt ett par individuellt anpassade hörselproppar som får mig att må sämre, eftersom när jag har dem på blir tinnitusen värre pga dämpningen av omgivningen. Känner även en skillnad i käken i samband med öronen. Varje gång jag gäspar känns det som att det finns smulor längst in i örat som rör på sig. Är bara 19 år och det känns som att livet kommit i en återvändsgränd. Vet inte vad jag ska ta mig till av rädslan att det blir värre i framtiden. Hur ser det ut på forskningssidan? Tror du det kommer att finnas något botemedel mot tinnitus inom en nära framtid?

Skrivet av Docent Anders Cervin...
Tinnitus kan onekligen vara besvärligt. Det framgår inte av ditt brev om du har varit hos en öronspecialist och undersökt öronen samt kontrollerat hörseln. Det bör du göra.
Det finns på många kliniker en möjlighet att bli remitterad till en tinnitus-grupp. Där kan man få hjälp att påverka (minska) hur man upplever sin tinnitus. Det sker i regel med s.k KBT (kognitiv beteende-terapi). Något botemedel finns inte idag.

Tinnitus brukar upplevas värre när det är tyst runtomkring, så att dämpa ljud med hörselproppar är ingen bra idé, som du själv märkt. Tvärtom brukar lite svag bakgrundsmusik göra att man upplever sin tinnitus som mindre plågsam. Är man trött och stressad upplever man ofta sin tinnitus som värre.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 21 december, 2009

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Läkemedel vid pälsallergi

Vi har precis upptäckt att vår tonåring här hemma är pälsallergier, efter att vi nyligen skaffat katt. Naturligtvis kommer katten byta hem, men jag tänkte fråga om det finns receptfria läkemedel som han kan ta eller om det behöver vara något speciellt utskrivet?

Är jag pollenallergiker?

Hej! Hur vet jag om jag är pollenallergiker? Jag har hostat som en tok i en vecka samt varit täppt i näsan. Det har även satt sig på stämbanden. Testerna på sjukhuset har jag förstått att man endast kan ta under hösten.

Astma och slem i halsen

Hejsan! Min son, som är 16 år, lider av att han har mycket slem i halsen konstant. Han har, sedan ett par månader tillbaka, fått veta att han har astma.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!