Ange ditt sökord

Annons:

Soleksem och solurtikaria

Hej! Jag undrar om solurtikaria är något annat än det man kallar soleksem. Vad kan göras åt det?

Kvinna, 51 år

Soleksem och solurtikaria skiljer sig åt på följande sätt: soleksem är vanligare och uppkommer närmaste dygnet efter solexponering medan solurtikaria är ovanligare och kommer inom några minuter efter att man utsatts för solen. Det senare går också över snabbare då man går undan från solen.

I båda fallen är det bra att försöka undvika solen och, om det inte går, skydda sig med kläder och solskydd. Det kan hjälpa att härda sin hud genom att börja utsätta sig för solen tidigt på våren i små doser. Om besvären påverkar en mycket trots detta kan man behöva bli remitterad till en hudklinik. Där kan det bli aktuellt med kontrollerad UV-exponering för att härda huden.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 3 maj, 2024 Publicerad: 22 april, 2024

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Jag har torr hud på fötterna och gula förhårdnader. Det är spräckliga partier framförallt på topparna på stortårna. Jag filar och smörjer men det kommer snabbt tillbaka. Hur vet jag om det är svamp eller torr hud?

Hud & Hår

Bruna fläckar av solen

Varför får jag bruna fläckar i ansiktet av solen?

Hud & Hår

Mjäll i hårbotten

Jag har mjäll i hårbotten. Hur kan jag behandla det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: