Ange ditt sökord

Annons:

Smittar munherpes även utan blåsor?

Hej! Jag har munherpes och är osäker på hur länge det är smittsamt. Jag vet att blåsorna smittar och att det smittar medan det pirrar och är rött innan och efter ett utbrott, men kan det smitta medan man inte har några symptom alls?

Kvinna, 20 år

Typiska återkommande sår och blåsor runt munnen orsakas ofta av viruset herpes simplex typ 1. Viruset smittar via direktkontakt med blåsor, sekret eller hud som innehåller viruset. Det är, precis som du säger, störst risk att smitta de första dygnen med symtom eftersom virusmängderna då är störst. Tyvärr har studier visat att det ibland kan finnas mindre virusmängder i saliven även hos de som inte har symtom och därför finns en liten risk att viruset överförs även vid symtomfrihet, vid t.ex. kyssar eller oralsex. Den risken är dock mycket mindre än när munsåren är synliga eller huden sticker och pirrar. Dessutom är det under ungefär ett år efter första utbrottet som virusnivåerna är som högst. Därefter är det väldigt liten risk att du smittar mellan utbrotten.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 22 mars, 2023 Publicerad: 22 mars, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

När försvinner smärtan vid bältros?

Hej! Jag har fått bältros och har fått antiviral medicin som jag ska ta i 7 dagar. Jag tar även värktabletter, men när försvinner smärtan?

Hud & Hår

Hur får jag bort mollusker?

Min son på 3 år har mollusker i ansikte, nacke och nära haka. Verkar inte försvinna. Jag ( mamma) har också i ansikte, och undrar om det finns nåt jag kan göra för att få bort dem. Trivs inte med dem.

Hud & Hår

Ökad behåring på kroppen – vad ska jag göra?

Mitt hår på ansiktet och på kroppen växer kraftigt. Jag har testat att ta bort det med laser och det funkar inte alls. Jag mår psykiskt dåligt av den ökade behåringen.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: