Ange ditt sökord

Annons:

Smittar munherpes även utan blåsor?

Hej! Jag har munherpes och är osäker på hur länge det är smittsamt. Jag vet att blåsorna smittar och att det smittar medan det pirrar och är rött innan och efter ett utbrott, men kan det smitta medan man inte har några symptom alls?

Kvinna, 20 år

Typiska återkommande sår och blåsor runt munnen orsakas ofta av viruset herpes simplex typ 1. Viruset smittar via direktkontakt med blåsor, sekret eller hud som innehåller viruset. Det är, precis som du säger, störst risk att smitta de första dygnen med symtom eftersom virusmängderna då är störst. Tyvärr har studier visat att det ibland kan finnas mindre virusmängder i saliven även hos de som inte har symtom och därför finns en liten risk att viruset överförs även vid symtomfrihet, vid t.ex. kyssar eller oralsex. Den risken är dock mycket mindre än när munsåren är synliga eller huden sticker och pirrar. Dessutom är det under ungefär ett år efter första utbrottet som virusnivåerna är som högst. Därefter är det väldigt liten risk att du smittar mellan utbrotten.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 22 mars, 2023 Publicerad: 22 mars, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

Knottror på kroppen

Hej Apotekaren, jag har en son på 1 år som har eksem på kroppen, det är som knottror. Vad finns det som vi kan göra åt det? Och man göra någonting innan för att förhindra att det bryter ut?

Hud & Hår

Solkräm under skidåkning i Alperna?

Hejsan, jag och min familj ska i väg på skidsemester i vinter. Det jag har gått och funderat över ett tag är om man behöver använda solskydd när man åker skidor nere i Alperna. Hur viktigt är det att använda det (i ansiktet) och hur hög SPF räcker att använda i så fall?

Hud & Hår

Hur motverkar jag torr och kliande hud?

Jag har konstant torr och kliande hud nu på vintern, det gör mig galen! Jag tycker att torr hud känns obehagligt och jag försöker smörja in mig men så fort krämen sjunkit in känner jag mig lika torr på nytt. Vad ska jag göra för att motverka min torra hud?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: