Ange ditt sökord

Annons:

Självmedicinera ADHD med kaffe

Ifall man är odiagnoserad i adhd, och måste få medicin inom ett år för att fixa sina betyg så man kan komma in på rätt gymnasielinje,  är det en okej strategi att börja dricka höga mängder kaffe för att självmedicinera?

Man, 14 år

Att dricka kaffe kan hos individer med ADHD ha en effekt som ökar koncentrationen, ökar fokus, förbättrar sömnen och så vidare. Men att ha det som enda strategi för att klara av skolan och få bättre betyg kan jag inte rekommendera. Att dricka kaffe som 14-åring kan vara negativt för hjärtrytmen och för magen.

Det finns flera fördelar med att göra en ADHD-utredning. En är t ex att du kan få läkemedelsbehandling om du bedöms behöva det. Men en ännu viktigare poäng med att göra en utredning och få en diagnos är att du då får rätt till mer hjälp i skolan. Det kan t ex vara tid med specialpedagog, särskilda hjälpmedel, extra skrivtid på proven, få göra en del av proven muntligt istället för skriftligt osv.

Så mitt råd är att försöka få till en utredning. Den kan göras via Barn- och Ungdomspsykiatrin, eller hos vissa barnmottagningar. Ibalnd är det ungdomen själv tillsammans med föräldrar som tar initiativ till utredning, men om skolan märker att det är nåt som inte funkar riktigt bra så kan de också hjälpa till att förmedla kontakt och rekommendera utredning. Tala med dina föräldrar och med din mentor i skolan.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Rebecka Kaplan Sturk
Gynekologi/obstetrik
Uppdaterad: 13 mars, 2023 Publicerad: 13 mars, 2023

Liknande frågor

Ögon & Öron

Återkommande rodnad och smärta i ögat

Har problem med hö öga. Det börjar med en prick i ögat, sedan huvudvärk över hö öga. Blir öm. Dagen efter är hela ögat rött och rinner och är ömt. Det sitter i ca 4-6 dagar, sedan tar det ca 4-5 veckor så börjar det om och så håller det på. Vad är det här, och vad ska jag göra?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: