Ange ditt sökord

Annons:

Självmedicinera ADHD med kaffe

Ifall man är odiagnoserad i adhd, och måste få medicin inom ett år för att fixa sina betyg så man kan komma in på rätt gymnasielinje,  är det en okej strategi att börja dricka höga mängder kaffe för att självmedicinera?

Man, 14 år

Att dricka kaffe kan hos individer med ADHD ha en effekt som ökar koncentrationen, ökar fokus, förbättrar sömnen och så vidare. Men att ha det som enda strategi för att klara av skolan och få bättre betyg kan jag inte rekommendera. Att dricka kaffe som 14-åring kan vara negativt för hjärtrytmen och för magen.

Det finns flera fördelar med att göra en ADHD-utredning. En är t ex att du kan få läkemedelsbehandling om du bedöms behöva det. Men en ännu viktigare poäng med att göra en utredning och få en diagnos är att du då får rätt till mer hjälp i skolan. Det kan t ex vara tid med specialpedagog, särskilda hjälpmedel, extra skrivtid på proven, få göra en del av proven muntligt istället för skriftligt osv.

Så mitt råd är att försöka få till en utredning. Den kan göras via Barn- och Ungdomspsykiatrin, eller hos vissa barnmottagningar. Ibalnd är det ungdomen själv tillsammans med föräldrar som tar initiativ till utredning, men om skolan märker att det är nåt som inte funkar riktigt bra så kan de också hjälpa till att förmedla kontakt och rekommendera utredning. Tala med dina föräldrar och med din mentor i skolan.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hjärnan & Nerver

Hur kan man lindra nervsmärta?

 Jag har haft Diabetes mellitus under 40 år och tydligen fått nervskador på mina fötter, s.k. neuropati! Jag undrar om det finns bra mediciner för att slippa brinnande, knivhuggande nervimpulser; bultande och svullna fötter; irriterande stickningar och domnande fötter! Värktabletter med paracetamol respektive morfin ger ingen större effekt! Mina fötter har molande värk hela tiden och det gör att jag vaknar på nätterna många ggr. och har svårt att gå. Jag går som på kuddar och har svårt att balansera, ramlar många ggr. 

Ögon & Öron

Vad är ögonmigrän?

Vad är ögonmigrän? Och är det farligt?

Ögon & Öron

Återkommande rodnad och smärta i ögat

Har problem med hö öga. Det börjar med en prick i ögat, sedan huvudvärk över hö öga. Blir öm. Dagen efter är hela ögat rött och rinner och är ömt. Det sitter i ca 4-6 dagar, sedan tar det ca 4-5 veckor så börjar det om och så håller det på. Vad är det här, och vad ska jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: